Върни се горе

„Тази сграда, в която се намираме в момента, е построена преди 43 години. Оттогава досега не са инвестирани средства за възстановяване и реконструкция, а тази клиника е стратегически обект за националната сигурност. Затова миналата година Министерският съвет предостави на „Пирогов“ ресурс от близо 4, 400 млн. лв. за закупуване на медицинска апаратура и оборудване за клиниката“. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на откриването на изцяло обновения Комплекс по изгаряния и пластична хирургия към УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, който е единствения по рода си в България.

Освен отпуснатите от правителството средства за апаратура и оборудване, по програма „Джесика“ са предоставени близо 6 млн. лв. за строително-ремонтни дейности. Като резултат от съвместните усилия Комплексът по изгаряния и пластична хирургия вече е оборудван с най-съвременната апаратура и техника. Въведени са мерки за енергийна ефективност, изградени са пожароизвестителна система, система за контрол на достъп, повиквателна сестринска система и др. Ремонтирани и преоборудвани са и 4 операционни зали и 10 реанимационни бокса.

„Новоизграденият комплекс ще доведе до повишаване качеството на лечение на българските граждани и до по-добри условия на труд. Условията на работа, които структурата вече предлага, със сигурност ще имат положителен ефект и върху мотивацията на медицинските екипи. Всичко това ми дава увереност, че клиниката ще се справи успешно и в най-тежките ситуации“, допълни още Ананиев. Предстои ремонт и на спешното отделение в болницата, стана ясно още от думите на здравния министър.

На журналистически въпрос относно преместването на метадоновата програма Кирил Ананиев заяви, че това, което е обещал - до края на годината метадоновата програма да бъде преместена от двора  на Окръжна болница - ще бъде изпълнено. "Правителството ще гласува 4 млн. лв., с които ще подготвим сграда, която ще отговаря на всички изисквания и ще бъде специално пригодена за метадоновата програма", посочи още министър Ананиев.

Сподели в: