Върни се горе

Консултациите се организират съвместно от МЗ и лечебните заведения

    Световният ден на сърцето – 29 септември, ще бъде отбелязан с безплатни кардиологични прегледи и консултации в почти цялата страна. Регионалните здравни инспекции, съвместно с университетски и областни лечебни заведения организират редица кампании по места – раздаване на информационни материали, разпространение на видеоклипове и организиране на беседи за сърдечно-съдовите заболявания. В някои от областните градове отбелязването на Световния ден на сърцето започна още в началото на седмицата. Целта на кампаниите е да се акцентира върху превенцията на сърдечно-съдовите заболявания като се запознае обществото с рисковите фактори, водещи до тези болести, както и със значението на здравословния начин на живот. 
    Тази година Световната кардиологична асоциация отбелязва 29 септември под мотото: „Един свят - един дом - едно сърце“.  Акцентът на проявите се поставя върху превенцията на жените и децата, които според статистиката са не по-малко застрашени групи от мъжете в напреднала възраст.  
    Един свят – защото сърдечните заболявания не се съобразяват с расата, цвета на кожата или пола. 
    Един дом – защото именно домът е мястото, което предоставя отлична среда за ограничаване на вредните навици, водещи до сърдечно-съдови заболявания.   
    Статистиката показва, че ССЗ са най-честият причинител на смърт сред жените – всеки трети смъртен случай на жена се дължи на сърдечно заболяване. А това означава, че всяка минута, някъде по света, една жена умира от ССЗ. 
    Застрашени от сърдечни заболявания са и децата. При тях рискове съществуват както преди раждането, така и през годините, когато детето израства. Тези рискови фактори са свързани с неправилното хранене, липсата на физическа активност, а също така ролята на неблагоприятната среда, причинена от тютюнопушене, например. Освен това, децата могат да страдат и психически, ако някой от родителите им е болен или почине от сърдечно-съдово заболяване. Ежедневието на модерния човек също крие своите рискове от най-ранна възраст – такива са леснодостъпните, но вредни храни, увлечението по компютърните занимания и др. 
    В рамките на Световния ден на сърцето, отбелязван в цял свят, усилията на институции, здравни работници, неправителствени организации са насочени към активно информиране на хората за опасностите и начините за превенция на сърдечните заболявания. Всяка година те причиняват близо 30% от всички смъртни случаи на земята (над 17 милиона живота годишно). Ако този ръст се запази, прогнозите сочат, че след 20 години броят на починалите от ССЗ ще достигне 23 милиона души годишно.  
    Тези цифри могат да бъдат драстично намалени с няколко прости правила, които всеки трябва да предприеме в семейната среда: 
·        налагане на здравословно меню 
·        повишаване на физическата активност 
·        спиране на тютюнопушенето

Сподели в: