Върни се горе

В рамките на 4-часова работна среща министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и екипът му обсъдиха с директорите на 28-те регионални здравни инспекции в страната актуалната епидемична обстановка. По области бяха представени данни за 14-дневната заболяемост, смъртността, хоспитализираните пациенти с COVID-19, разкритите легла за консервативно и интензивно лечение на лица с доказана коронавирусна инфекция, готовността на лечебните заведения за разкриване на допълнителни легла, както и обезпечеността на РЗИ и лечебните заведения с лични предпазни средства, дезинфектанти и лекарствени продукти, прилагани при пациенти с COVID-19. Изнесена беше информация за съвместните проверки, реализирани по реда на общата заповед на министрите на здравеопазването, вътрешните работи и на земеделието, храните и горите. Интензивността на тези проверки ще продължи и през идните седмици, като фокус ще бъдат обектите, където рискът от разпространението на COVID-19 е най-голям, в това число бензиностанции, заведения за хранене и развлечение и т. н. Засилен ще бъде и контролът в обществения транспорт.

Тема на срещата беше и постигнатото ваксинационно покритие на регионално ниво, необходимостта от полагането на допълнителни усилия за постигане на по-висок имунизационен обхват, както и противоепидемичните мерки в страната.

Министър Кацаров информира директорите на РЗИ, че за да бъде намален натискът върху лечебните заведения в условията на нарастващо разпространение на коронавирусната инфекция, предстои да бъде приет пакет за лечение и диагностика на пациенти с COVID-19 в амбулаторни условия. По този начин общопрактикуващите лекари и специалистите от извънболничната помощ ще могат да предписват изследвания и лекарства на граждани, при които е установена инфекцията, като заплащането ще става по линия на Националната здравноосигурителна каса.

Сподели в: