Върни се горе

На 17 септември 2012 г. стартира традиционният Национален ученически конкурс „Проектът на нашия клас – за живот без тютюн 5”. Той продължава до 14 април 2013 г. Основната идея е да бъдат мотивирани учениците да осъзнаят ползите от среда, свободна от тютюнев дим, както и да бъдат подтикнати околните към отхвърляне или ограничаване на тютюнопушенето. Конкурсът дава възможност за насърчаване на младите хора, притежаващи творчески потенциал и проявяващи интерес към проблемите, свързани с тютюневия дим, да развият и осъществят идеите си в тази посока.

Участниците са разделени в три възрастови категории – 1 - 4 клас, 5 - 8 клас и 9 - 12 клас.Конкурсът ще протече в две фази. През Първата фаза /15 септември – 31 октомври 2012 г./ участниците трябва да изготвят и да изпратят в МЗ своите проекти в следните области - превенция на тютюнопушене, отказване от тютюнопушене, превенция на пасивно тютюнопушене. През Втората фаза на конкурса /10 ноември 2012 – 14 април 2012 г./ ще стартира реализацията на проектите и тяхното отчитане. Всеки кандидат задължително трябва да участва и в двете фази на конкурса.

Експертна комисия с участието на представители на МЗ и всички партньори ще извърши класирането на участниците до 25 май 2012 г., след което резултатите ще бъдат публикувани на сайта www.aznepusha.bg. Официалното награждаване на победителите ще се проведе на 31 май 2013 г. – Световния ден без тютюн. Предвидени са общо 9 предметни награди, по три във всяка възрастова категория, както и поощрителни награди.

Юбилейното 5-то издание на конкурса ще бъде отбелязано и с една специална награда, предоставена от евродепутата г-жа Илиана Иванова и депутатът от 41-ото Народно Събрание г-жа Моника Панайотова. Един ученик-наставник и трима ученици, отказали се от употреба на тютюн и тютюневи изделия ще получат възможност да посетят Европейския парламент в гр. Брюксел.

Националният конкурс се провежда по инициативата на Министерството на здравеопазването, в партньорство с Министерството на образованието, младежта и науката, Министерството на физическото възпитание и спорта и Министерството на културата. За първи път в тазгодишното издание партньори са депутатът в Европейския парламент г-жа Илиана Иванова и народната представителка в 41-ото Народно събрание г-жа Моника Панайотова.

Регламент
PDF файл, 285,0 KB, качен на 13.05.2015

pdf document

Формуляр за кандидатстване
DOC файл, 55,0 KB, качен на 13.05.2015

doc document
Сподели в: