Върни се горе

От 19 септември стартират безплатни прегледи за туберкулоза в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулозата в страната. Кампанията „Седмица на отворените врати” се провежда в изпълнение на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата на Министерството на здравеопазването, чиято цел е намаляване заболеваемостта от туберкулоза у нас.

По време на „Седмицата на отворените врати“ на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На лицата, които са в риск, се провеждат допълнителни прегледи и изследвания. При откриването на случай на туберкулоза своевременно се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, с цел прекъсване веригата за предаване на инфекцията.

По време на проведената през месец юни 2022 г. кампания общо 1 137 лица са анкетирани за туберкулоза, като на 759 лица в риск от туберкулоза са извършени медицински прегледи и допълнителни изследвания. Открити са 16 лица с туберкулоза и 45 с латентна туберкулозна инфекция, на които е назначено лечение.

Кампанията се провежда от 2009 г. и допринася за по-добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция, за ефективна превенция на туберкулозата в страната и осигуряване на достъп до здравни грижи.

Инициативата се осъществява съвместно с регионалните здравни инспекции, лечебните заведения за диагностика и лечение на туберкулоза и неправителствени организации.

 

В прикачените файлове може да видите списък на местата по области, където ще се провеждат безплатните медицински прегледи за туберкулоза, както и инициативите на РЗИ, свързани с кампанията.

Сподели в: