Върни се горе

Професионалистите по здравни грижи, които са на трудово правоотношение към общопрактикуващите лекари, ще получат по 360 лв. за работата си на първа линия.

Това стана ясно след среща между министър-председателя Бойко Борисов, министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

„Надявам се членовете на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса да подкрепят взетото днес решение, с оглед жеста, който правим към професионалистите по здравни грижи, тъй като те заедно с общопрактикуващите лекари полагат изключително сериозни усилия, за да се справим всички заедно с COVID епидемията в България“, отбеляза министърът на здравеопазването.

Д-р Иван Маджаров обясни, че тези средства ще бъдат изплатени със задна дата. „Взе се решение от 1-ви ноември професионалистите по здравни грижи да получат по 360 лева месечно“, поясни той.

Българският лекарски съюз ще има и свой представител в Националния оперативен щаб за борба с COVID-19. От съюза настояват още противоепидемичните мерки, които са в сила в момента, да не бъдат разхлабвани поне до Нова година. От съсловната организация подкрепят намерението за приравняване на антигенните тестове към PCR-тестовете.

„За мен е важно, че и БЛС подкрепя мнението на голяма част от експертите за приравняването на антигенните тестове с PCR-ите. Като лекар считам, че това ще даде достатъчно ясна представа за ситуацията у нас и ще повиши контрола върху разпространението на епидемията в страната. Ще положим всички усилия да управляваме кризата с разум, ще се вслушаме напълно в професионалното мнение на нашите колеги, както за мерките, така и за управлението на кризата. Обещавам ви, че няма да се ръководим от емоцията при вземането на решенията“, каза в заключение проф. Ангелов.

Сподели в: