Върни се горе

    Създаването на Национален хепатитен план поставя България сред лидерите в областта на формиране на новите политики за превенция на   заразните заболявания. Това заяви на пресконференция в Бургас заместник-министърът на здравеопазването Десислава Димитрова. В брифинга участваха и представители на Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист” и заместник-кмета на община Бургас д-р Лорис Мануелян. Проявата е по повод на Световния ден на борба с хепатита, който се отбелязва всяка година на 28 юли съвместно със СЗО. Световният ден се отбелязва по цял свят с различни инициативи и дейности, насочени към младите хора. Тази година център на националните прояви, провеждани с подкрепата на МЗ, е община Бургас. 
    На пресконференцията беше подчертано, че България е инициирала и е подписала резолюцията на Световната здравна асамблея за борба с хепатита. Тази българска позиция е получила международно признание и нашата страна има свой зам.-председател на Регионалния комитет на СЗО за Европа. Всички държави, подписали резолюцията са поели отговорността да създадат в следващите пет години национални програми за борба с хепатита. България обаче е първата държава от Източна Европа и третата държава на континента, която разработва такава програма, след Шотландия и Франция, където вече те действат, каза зам.-министър Димитрова. Тя изтъкна, че идеята за Национален хепатитен план има и регионални измерения като идеята е  общините у нас да се включат в програмата по начин, който е най-подходящ за населението от регионите. 

     Информация за фокуса на кампанията на СЗО през 2012 г.:
 

    Тази година СЗО фокусира вниманието върху хепатит С сред инжекционните наркомани и честото съчетание при тях с ХИВ инфекция. Целта на кампанията е да се подобри информираността на обществото за съпътстващите рискове при вирусните хепатити, а също и за методите за ранна диагностика и предпазване. По данни на СЗО около 9 милиона души в Европа са заразени с вируса на хепатит С.  Около 86 000 от тях умират ежегодно. В България всички видове вирусен хепатит подлежат на задължително съобщаване и отчет. През 2011 г. са регистрирани общо 6 258 случая на остри вирусни хепатити. Заболяемостта на 100 000 души е 83,39.   Постижение за България е фактът, че още през 1992 г. е въведена задължителната имунизация на новородените деца срещу хепатит Б. В резултат на това е постигнат висок ваксинален обхват от над 98 % и заболяемостта е изместена в активната възраст над 20 години.    

Сподели в: