Върни се горе

 

Министерство на здравеопазването и Асоциацията “Жени без остеопороза” организират скринингово измерване на костна минерална плътност в София на 19 и 20 октомври. Инициативата е част от Националната кампания по повод 20 октомври - Световен ден за борба с остеопорозата. Mотото на кампанията през тази година е „Остани висок – и високо говори за своите кости”.  Тя ще се проведе в 11 града.

 

Измерването на костната плътност ще се проведе в градове в цялата страна. Подробен график ще намерите в приложения файл. В София скрининговите изследвания ще се проведат в НЦООЗ. Те ще бъдат на преференциална цена от 10 лв. или два до три пъти по-ниска от реалната. Всеки желаещ може да се запише за изследване на телефони 02 980 50 22 (от 14 до 16 ч.)  или на мобилен телефон 0899 35 29 19. Записването е предварително.

 

Министерството на здравеопазването координира изпълнението на Националната програма за ограничаване на остеопорозата за четвърта поредна година. Тя включва провеждане на скринингови изследвания, обучения на специалисти, консултации. През 2009 г. по Програмата са прегледани 858 жени, които участват в националното епидемиологично проучване за разпространение на заболяването. Резултатите от него се очаква да бъдат готови през март 2010 г. Повече информация може да намерите на електронната страница на програмата – www.osteoporoza.bg.

 

 

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

 

Какво е остоеопорозата?

Остеопорозата е болест, при която плътността и качеството на костта се влошават, което води до намаляване на здравината на скелета и повишаване на риска от фрактури, особено в областта на гръбначния стълб, бедрото и китката. Остеопорозата е обществен здравен проблем в глобален мащаб, който засяга една на всеки три жени и един на всеки петима мъже. Значението на проблема нараства поради увеличаващото се дълголетие в световен мащаб.  Загубата на кост няма симптоми и често първият знак за наличието на остеопороза е фрактурата. Поради всички тези причини остеопорозата често е наричана «тихата епидемия».

 

Генетичните фактори в голяма степен определят дали даден човек има повишен риск от остеопороза. В допълнение, вторичните рискови фактори като медицински проблеми и съответните им лечения, влияят негативно върху здравето на костите, както и фактори, произтичащи от начина на живот, като нездравословно хранене, липса на физически упражнения, тютюнопушене и прекомерна употреба на алкохол.

За щастие могат да бъдат взети мерки, които да намалят риска от остеопороза и свързаните с него фрактури. Крайъгълните камъни на превенцията са редовните упражнения, диета с достатъчен прием на калций, набавяне на витамин Д чрез излагане на слънчева светлина, здравословен начин на живот и редовни медицински прегледи, за да може да се постави ранна диагноза. За хора с висок риск от фрактури са на разположение редица лечения, които значително намаляват риска от фрактури.

 

Остеопоротичните фрактури са главна причина за страдание, инвалидност и смърт при по-възрастното население на планетата. Цената на здравните услуги за лечение на остеопорозата надхвърля тази при основни хронични болести.

Ето защо болестта е бреме и за болния, и за обществото.

 

Факти

В Европа нетрудоспособността, причинена и дължаща се на остеопороза, е по-голяма от тази на раковите заболявания, с изключение на рака на белия дроб. Остеопорозата причинява по-продължителна нетрудоспособност от редица хронични неинфекциозни болести - ревматоиден артрит, астма, високо кръвно налягане, сърдечно-съдови болести. Остеопоротичните фрактури изискват значителни непреки и скрити разходи - загуба на професионална продуктивност, отпуски за гледане на болен член от семейството и др. Въпреки значителния напредък в науката и медицината, реалността е доста тревожна:

- между 12 и 20% от получилите тазобедрена фрактура умират в рамките на една година;

- 80 % от хората с остеопоротични фрактури не са били диагностирани и лекувани за остеопороза и поради това са податливи към бъдещи фрактури;

- много здравни застраховки в света (обществени и частни) не покриват диагностиката и лечението преди първата фрактура, дори и когато това е ценово ефективно.

 

Сподели в: