Върни се горе

     Министерството на здравеопазването за поредна година се включва в отбелязването на Четвъртия европейски ден за пътна безопасност. Тази година инициативата е посветена на младите хора като участници в пътното движение като целта е да се повиши отговорността им към безопасността на движението и собственото им здраве. 
     По данни на статистиката, в световен мащаб пътно-транспортните произшествия са една от главните причини за високата смъртност сред младите хора на възраст от 10 до 24 г. Годишно около 400 000 млади хора загиват по пътищата - повече от 1000 души за ден. В страните от ЕС данните са също стряскащи. Ежегодно  около 6 000 млади хора губят живота си, а 60 000 получават сериозни наранявания. През 2011 г. у нас в резултат на пътно-транспортни произшествия са загинали 120 младежи, а ранените са 1895. 
     Проучванията показват, че до 18-годишна възраст, областта в човешкия мозък, която е отговорна за анализиране на информацията и за реакция, все още е в етап на развитие. Голямо влияние върху поведението на младите хора оказва стремежа им да избегнат влиянието на родителите и да придобият по-голяма самостоятелност.   Младите водачи често шофират в часове на денонощието, в които е установено, че рискът от произшествия е по-голям. Те недооценяват редица рискови фактори като слабата видимост през нощта, шофирането с висока скорост,  рядкото използване на предпазни колани. Освен  липсата на опит, при младите водачи често се наблюдава понижено внимание при шофиране в резултат от употреба на алкохол, наркотици, умора и разсеяност. Изключително висок е рискът от катастрофи когато към изброените фактори се прибави и липсата на сън, което води до преумора и намалява възможността за реакция.    

ИНЦИДЕНТИТЕ СА ПРЕДОТВРАТИМИ
  

    Важно е да се знае кои са факторите, допринасящи за пътно-транспортния травматизъм сред младите хора тъй като те са основа за определяне и планиране на мерките за превенция.
  
1.В развитите страни повечето загинали млади хора са нови водачи. В слабо или средно развитите страни повечето млади хора, които загиват или са тежко ранени в пътно-транспортни произшествия са пешеходци, велосипедисти, мотоциклетисти или ползващи обществен транспорт. 
2. Високата скорост е най-честото нарушение при младите мъже-водачи и е причина за една трета от всички пътно-транспортни произшествия. 
3. При младите водачи, които нямат опит и шофират с концентрация на алкохол в кръвта над 0.05 g/dl, има 2.5 пъти по-голям риск от пътно-транспортно произшествие в сравнение с по-възрастните и опитни шофьори.    
4. До 61% се намалява рискът от смърт при инцидент ако предпазните колани  са правилно поставени. При мотоциклетистите и велосипедистите поставянето на каска е единственият и най-ефективен начин за предотвратяване нараняване на главата при произшествие.   
5. Задължителното използване на детски столчета намалява детската смъртност до 35 %. Те обаче трябва да съответстват на възрастта и теглото на детето.
 

 

Сподели в: