Върни се горе

„В системата на здравеопазването е важно не просто да направим моментна снимка на сектора, но и да видим в каква посока и с какви средства искаме да развиваме здравната ни система. Подходът на Министерството на здравеопазването е търсене на максимално широка публична дискусия и консенсус относно провеждането на политиките.“ Това заяви министърът на здравеопазването проф. Николай Петров при откриването на Четвъртата годишна конференция „Иновации и добри практики в здравния сектор“, организирана от в. „Капитал“.

Проф. Николай Петров акцентира и върху необходимостта от намиране на решение за постигане на баланс между интересите на всички участници в системата – пациенти, лекари и бизнес и увери присъстващите, че Министерството на здравеопазването е отворено за всички коментари, предложения и решения, които са в интерес на пациента.

Пред журналисти министър Петров коментира, че вече има предложения на разчети относно проектобюджет 2018 за здравеопазване, които ще бъдат конкретно обсъдени с финансовия министър.

Здравният министър посочи, че е изплатена субсидията за спешност на областната болница във Враца, като сумата не е по-голяма от 100 хил. лв. за два месеца. „На ръководство в министерството взехме решение, че ще отпуснем на МБАЛ – Враца още 300 хил. лв. – финансиране чрез капиталови средства. Днес зам.-министър Нейчева ще бъде в града на среща с екипа на лечебното заведение, за да обясни какви намеренията и какви планове имаме“.

Министърът уточни, че болниците, на които е принципал, и финансовото им състояние са били обект на доклад, представен в Комисията по здравеопазване в НС. В доклада лечебните заведения са групирани на: такива, които са пряко заплашени и вече са в кризисна ситуацията, други, които се очаква да изпаднат във финансови затруднения, и трети, за които не би следвало да има притеснения. „За застрашените болници сме предвидили индивидуален подход - екип от юристи и финансисти отиват на място и ги поемат на ръчно управление, както стана в болницата в Ловеч. Там, където открием нарушения - обективни и субективни причини за натрупаните дългове, предприемаме конкретни мерки. Една от мерките са и смени в бордовете. Например, директорът на болницата в Ловеч е сменен по няколко причини, една от които е, че лекарите не бяха получавали заплати от февруари, а март или април директорът увеличава чувствително заплатите. Той няма пари за заплати въобще, а вдига заплатите с повече от 40-50%.“

На журналистически въпрос относно инцидент с гражданин, припаднал вчера пред здравно министерство, проф. Николай Петров коментира: „За мен медиците са герои в мирно време. Вчера в 16 ч. имах среща с гражданин – жалбоподател. Когато влязох при секретарката, видях, че на входа на МЗ има линейка. Попитах какво става и ми казаха, че спасяват човек. Тогава слязох да видя какво се случва. Спешният екип трябва да бъде похвален – на 5-та минута след обаждането линейката беше пристигнала. Целият екип беше ангажиран – един обдишваше, друг правеше сърдечен масаж, трети оправяше системите и не можеха да тръгнат. Аз се намесих, за да им помогна, поех сърдечния масаж, за да можем да тръгнем към лечебно заведение. Пациентът беше в крайно тежко състояние – без сърдечна дейност. Стигнахме много бързо до ВМА, където в шокова зала интубирах пациента, закачих го на апарат и оставих колегите да продължат. Няма нищо ново, нищо чудно или сензация тук. Просто си свърших работата, както вие вършите вашата. Моята молба към вас е да пишете за добрите неща, хората имат нужда от доброто, разберете. Лошото убива.“

Сподели в: