Върни се горе

     Националният ученически конкурс „Проектът на нашия клас – за живот без тютюн 5“ е една от инициативите на МЗ за намаляване на високия процент на пушачите сред българските ученици. Целта е както превенция на тютюнопушенето от най-ранна възраст, така и ограничаване на негативните тенденции сред младите хора, които придобиват този навик. Това заяви на пресконференция министърът на здравеопазването Десислава Атанасова по повод започналия конкурс. В брифинга участва и председателят на Комисията по европейските въпроси в 41-то Народно събрание Моника Панайотова, която е партньор на конкурса заедно с депутата в Европейския парламент Илиана Иванова. 
     Националният конкурс се провежда за пета поредна година и в него могат да участват ученици от 1 до 12-ти клас, разделени в три възрастови групи – от 1-4 клас, 5-8 клас и 9-12 клас. Той ще продължи до 14 април 2013 г., а официалното награждаване на победителите ще се проведе на 31 май 2013 г. – Световния ден без тютюн, информира министър Атанасова. Инициативата е на Министерството на здравеопазването, в партньорство с Министерството на образованието, младежта и науката, Министерството на физическото възпитание и спорта и Министерството на културата.  До сегашното си юбилейно издание конкурсът е дал възможност за творческа изява на близо 13 200 ученика и над 400 техни учители от цялата страна, които подкрепиха здравословния начин на живот без зависимост от тютюневите изделия.   Пълната информация за регламента на конкурса е публикувана на интернет-страницата на МЗ и РЗИ в страната. 
    Новост в тазгодишното издание на конкурса е инициативата „Предай нататък”, целта на която е ученик непушач да формира фокус-група от свои съученици – пушачи и заедно да търсят методи за пълен отказ на цигарите, обяви народният представител Моника Панайотова. Идеята на подхода е отказалите тютюнопушенето да формират нови групи за отказ от вредния навик. 
    Освен 9 награди в трите възрастови групи през тази година е предвидена и една специална награда - посещение на Европейския парламент в Брюксел. Наградата се осигурява от народната представителка Моника Панайотова и депутатът в Европейския парламент Илиана Иванова. 
    През 2011 г. 64% от 16-годишните български ученици са пушили поне една цигара през живота си, а 38.9% са пушили поне една цигара през последните 30 дни. Това показват данни на Европейския проект за изследване на училището, обявени от министър Атанасова. Тревожната статистика показва, че българските ученици на 15-16 годишна възраст са на 4-о място по тютюнопушене сред 36 от европейските страни, а българските момичета са на второ място сред връстниците си в Европа. 
    Във връзка с извършвания контрол на забраната за тютюнопушене на обществени места министър Десислава Атанасова информира, че в периода от 1 юни до края на м. септември органите на държавния здравен контрол са наложили глоби за 19 700 лв. Извършени са 74 669 дневни и нощни проверки на 71 546 обекта в работни и почивни дни. Издадени са 1470 предписания, съставени 123 акта на физически лица и 81 броя наказателни постановления на физически и юридически. Проверени са 10 226 обекти за хранене, 5024 детски заведения, 14 000 здравни заведения, 1292 открити обекти, за които важи забраната.

Сподели в: