Върни се горе

        България и Израел обсъждат различни възможности за сътрудничество в областта на здравеопазването и имат готовност да се пристъпи към тяхната реализация. Това заявиха министърът на здравеопазването Десислава Атанасова и посланикът на Израел Шаул Камиса-Раз след проведената днес среща. 
       Министър Атанасова подчерта, че предстои да бъде подписано двустранно споразумение за сътрудничество в областта на медицинската наука. Стремежът на България и Израел е това да стане факт на съвместното заседание на двете правителства, планирано в началото на м. септември в Ерусалим. Споразумението предвижда сътрудничеството да се развива в няколко насоки като една от тях е възможността български лекари да се обучават в Израел, приоритетно в сферата на спешната медицина. Министър Атанасова е предложила в него да залегне възможността български граждани, включително и деца, да могат да се лекуват в израелски болници на преференциални цени, което ще даде възможност те да получават медицински грижи на световно ниво. Двете страни ще обменят опит в областта на оказването на първа помощ при кризисни ситуации в резултат на природни бедствия – пожари, наводнения, земетресения и др., каза министър Десислава Атанасова. Тя изтъкна, че България смята като много полезна форма на сътрудничество възможността израелски лекарски екипи да гостуват в България, където съвместно с техните български колеги да участват в лечението на нуждаещи се пациенти. Водещи израелски болници са проявили интерес за изграждането на модерна клиника за ин витро оплождане в България, съобщи министър Атанасова.  На срещата с посланик Раз са били обсъдени и възможностите за разширяване на сътрудничеството между двете страни в областта на трансплантациите на стволови клетки, както и за ползване на нашите центрове за рехабилитация от граждани, претърпели травми при злополуки.           
      Посланик Шаул Камиса-Раз изрази високата оценка на израелската страна за професионализма, добрата координация и реакция на българските лекари, благодарение на което беше спасен живота на много хора. Съобщено беше, че вече е изписан един от тримата най-тежко пострадали израелски граждани, за което голяма е заслугата на българските медицински екипи. В скоро време предстои израелски медицински представители да пристигнат в София, за да връчат благодарствени писма на екипите от болниците в Бургас и София, които направиха максималното за опазване здравето и живота на пострадалите при терористичния акт. Според израелския посланик подписването на договора за медицинско сътрудничество ще има голяма роля за успешното двустранно сътрудничество в областта на медицината.  

Сподели в: