Върни се горе

“Учебната година ще започне нормално, с присъствен учебен процес. Мерките остават до там да се спазва дистанция, да се проветряват помещенията и лична хигиена”, заяви министър Асен Меджидиев. Той допълни, че в училищата няма да се носят маски, както и да се правят тестове със слюнка. Ограничения може да има за конкретна паралелка, ако има положителен случай на заразено дете.
Системата е напълно подготвена, ако има нова вълна през есента. "Успяхме с анекса, който подписахме, да запазим интензивните легла като брой, както по време на извънредната епидемична обстановка - в най-тежкия момент на пандемията”, подчерта министър Меджидиев.
Тежестта на една вълна се определя от натовареността на болничната система.
“Ние през цялото време се стараем да разтоварим хората максимално от всякакви ограничителни мерки. Просто да усетят, че зад тях стои една стабилна здравна система и едни обучени и готови лекари”, изтъкна още веднъж здравният министър.
"От понеделник може да се извършва бустерна ваксинация с адаптирана иРНК ваксина", обяви министър Меджидиев. Министерството на здравеопазването одобри препоръките на Експертния съвет по надзор на имунопрофилактиката, които бяха дадени вчера. Съгласно тях тези нови лекарствени продукти не се препоръчват за хора, които не са имунизирани срещу COVID-19 към момента.
До вчера в България са доставени 290 880 дози Comirnaty Original/Omicron BA.1 и 1 800 дози Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1.
Хората, които си поставят от новите ваксини като бустерна доза, ще получават и сертификат за ваксинацията. Този сертификат ще бъде безсрочен, доколкото действащият европейски регламент не предвижда друго.
"Продължаваме възможността за първична ваксинация с ваксините на Moderna, Pfizer и векторната ваксина на Janssen, изтъкна още министър Асен Меджидиев.
Сподели в: