Върни се горе

С концерт и многобройни прояви ще бъде отбелязан 
Световният Ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН 

    На 20 май, неделя, с прояви в цялата страна ще бъде отбелязан Световния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. Стартът на инициативите бележи началото на Третия етап от Националната информационна АНТИСПИН кампания на Министерство на здравеопазването, която се провежда под мотото „Едновременно здрави и достойни”. Регионалните здравни инспекции в страната ще организират здравни дискусии с ученици и студенти, а доброволци ще разпространяват здравно-образователни материали, ще предоставят индивидуални предпазни средства и ще призоват за толерантно отношение към хората живеещи с ХИВ/СПИН. Младежки организации ще организират бденията със запалени свещи и засаждане на цветни лехи под формата на АНТИСПИН панделки. 
    Една от централните прояви на Националната информационна кампания е концертът на известни изпълнители в столицата, който ще се проведе от 17.00 ч. на Лятната сцена в Борисовата градина. Целта на организаторите е чрез изкуството да се популяризират посланията за безрисковото сексуално поведение, предотвратяващо ХИВ/СПИН и други полово преносими инфекции. На естрадата в столичния парк ще се изявят както млади, така и вече утвърдени поп и рок изпълнители. Доброволци от Клуб „С.У.П.Е.Р.” ще раздават презервативи и брошури, свързани с превенцията на ХИВ/СПИН. В края на концерта участниците ще запалят свещи, които ще бъдат подредени под формата на панделката – световния символ на борбата с ХИВ/СПИН. Организатори на събитието са Програма «Превенция и контрол на ХИВ/СПИН» към Министерство на здравеопазването и Сдружение „Деца и юноши”. Медиен партньор на инициативата е БГ радио. 
    Към 16 май 2012 г. в България са регистрирани общо 1 532 лица с ХИВ инфекция. 59 са новорегистрираните ХИВ-позитивни от началото на тази година, от тях 43 мъже и 16 жени. Тази година отново се наблюдава тревожна тенденция – повече от половината от новооткритите случаи на ХИВ са млади хора, от които 44% са от 18 до 29 години, а 10% са под 18 години. Най-голям е броят на новооткритите ХИВ-позитивни лица в столицата София – 32 лица, следват области Пловдив – 5 лица, Варна – 4 лица и Пазарджик – 3 лица. Данните показват, че 37 % от всички новоинфектираните са лица, употребяващи интравенозни наркотици. От началото на 2006 г. до момента са починали общо 57 пациента. През първите три месеца на 2012 г. 75 026 души са се изследвали в Консултативните кабинети за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН /КАБКИС/ и в другите лаборатории в страната. В момента в секторите за лечение на ХИВ/СПИН у нас се проследяват 735 души. 461 от тях получават безплатна трикомпонентна антиретровирусна терапия. Медикаментите се осигуряват изцяло със средства от бюджета на Министерство на здравеопазването. Придържането към терапията позволява на хората да водят пълноценен живот и да са работоспособни. Данните сочат, че към началото на 2012 г. 86% от пациентите, започнали терапията през 2007 г., са живи. За осигуряването на непрекъснатост на трикомпонентна антиретровирусна терапията, e създаден двумесечен резерв от медикаменти с допълнителни средства от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.     
    Програмата „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” се изпълнява с финансиране от Глобалния фонд вече осма година и обхваща общо 21 приоритетни области. Тя се реализира съвместно с над 50 неправителствени организации, които работят сред групи в най-висок риск – употребяващи наркотици, проституиращи, лица от гей общността, лица от ромска общност, лишени от свобода, млади хора и хора живеещи с ХИВ/СПИН. През 2011 г. година по Програмата са обхванати 64 484 лица от уязвимите групи - инжекционно употребяващи наркотици, проституиращи, лишени от свобода, лица от ромска общност, мъже които правят секс с мъже, деца в институции. Общо 96 267 лица в риск са се изследвали чрез кабинетите за анонимно и безплатно консултиране за ХИВ/СПИН (КАБКИС), неправителствените организации и мобилните медицински кабинети.               

    Всички прояви на кампанията може да видите в прикачения файл.

Сподели в: