Върни се горе

    По повод Световния ден без тютюнев дим - 31 май, Министерството на здравеопазването организира редица прояви в цялата страна, насочени към информиране на населението за вредата от тютюнопушенето за човешкото здраве. Световният ден се отбелязва от Световната здравна организация от 1988 г. като през тази година мотото е: „Вмешателството на тютюневата индустрия”. През целия месец май Регионалните здравни инспекции в страната отбелязват Световния ден без тютюн с различни инициативи. По места се организират кампании, дискусии, дебати, викторини, безплатни измервания на нивото на въглероден оксид в издишан въздух, чрез изпращане на послания по интернет на принципа „Предай нататък!”. В хода на кампанията се провеждат състезания, ролеви игри, конкурси за най-добро есе или художествен разказ.     
    На 31 май от 10:00 до 19:00 ч. пред Народния театър „Иван Вазов” ще се извършва измерване на различни показатели за състоянието на белия дроб като витален капацитет, еластичност, количество въглероден оксид в издишан въздух, наличие на карбоксихемоглобин в кръвта и др. Гражданите ще могат да намерят информация и да получат практически съвети за програми и начини за отказ от тютюнопушене, които се практикуват от специалисти у нас. Присъстващите на проявата ще се запознаят с методите за отказ от тютюнопушене, препоръчвани от Европейската комисия в рамките на кампанията „Бившите пушачи са неудържими“, както и в кабинетите за безплатни консултации в регионалните здравни инспекции в страната. Желаещите ще могат да се записват като доброволци за участие в контрола по осигуряване на обществена среда, свободна от тютюнев дим. Ученици от софийски училища ще представят своите проекти като участници в националния ученически конкурс „Проектът на нашия клас – за живот без тютюн 4”. По време на проявата посетителите ще получат практични и полезни промоционални предмети и печатни материали по темата.  Ще бъдат представени рисунки на деца от Международния конкурс за детска рисунка „Не на цигарите!”.  
    Специални прояви пред Народния театър в столицата ще бъдат организирани и по проекта „Информирани и здрави“ на МЗ, насочен към реализиране на „Национална кампания срещу тютюнопушенето“. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”,съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз. От 16:30 - 18:30 ч. ще се състоят прожекции на образователни филми, насочени към последиците от активното и пасивно тютюнопушене. Ще бъдат организирани дискусии, викторини и томболи с награди, ще се разпространяват листовки, брошури, флаери и стикери  в изпълнение на проект „Информирани и здрави”.              
    Също на 31 май, от 10.00 ч. в Столичната библиотека на пл. Славейков ще се състои дискусия, на която ще бъде представен опита на други държави, въвели пълна забрана на тютюнопушенето в закрити и на някои открити обществени места. Сред участниците ще бъдат представители на МЗ, на посолства на държави, където е влязла в сила пълната забрана за тютюнопушене на обществени места, представители на офиса на Световна здравна организация за България. Преди това, от 9.00 ч. ще се състои презентация на проф. Назми Билир, експерт от университета „Хаджеттепе” в Анкара, за опита на Турция по въвеждане на пълната забрана на тютюнопушенето в закритите обществени места. Гостът е известен експерт, член на Европейския борд на съветниците по отказ от тютюнопушене, един от авторите на книгата „Европейски насоки за отказ от тютюнопушене“. От 11.00 ч.
е предвиден брифинг за журналисти.  

Сподели в: