Върни се горе

   Стотици българи продължават да се отзовават на призива на Министерството на здравеопазването и се включват в спешната кръводарителска кампания. Само днес до 17 ч. 355 души дариха кръв в пунктовете в цялата страната. Извънредната акция е в отговор на отправения призив от ведомството към всички граждани заради недостатъчното количество кръв от групите А и 0 в лечебните заведения в София и Западна България.  
    В София доброволни и безвъзмездни кръводарители са станали 116 души, в Кърджали - 10, в Търговище – 2, Стара Загора – 21, Ямбол – 5, Кюстендил – 2, Русе – 18, Сливен – 3, Плевен – 2, Пловдив – 85, Шумен – 4, Враца – 2, Монтана – 9, София област – 16, Силистра – 8, Варна – 14, Перник – 4, Благоевград и Петрич общо 44, Габрово – 4, Бургас – 4, Смолян – 7, Видин – 6, Велико Търново – 11, Разград -2. 
    Днес в кампанията се включиха членове на ръководствата и служители от Министерството на околната среда и водите, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и ДАНС.
    Кампанията по кръводаряване продължава и в следващите дни. Утре в ГДБОП мобилен пункт ще приема желаещите да дарят кръв. В петък в нея ще се включат служителите на Националната служба за охрана. 
    В Русе е организирана акция на 25 и 26 септември по безвъзмездно кръводаряване в зала № 1 в сградата на Областна администрация. 
    На 27 септември в Бургас е организирана кампания в Техникума по механотехника. 
    В град Ямбол тя ще се проведе на 20 и 21 септември. За желаещите да дарят безвъзмездно кръв ще бъдат разкрити 2 пункта: в ОТХ – МБАЛ „Св.Пантелеймон”АД – гр.Ямбол и в малката зала на Областна администрация, с работно време от 09:30 ч. до 13:30 ч. 
   На 21 септември ще има извънреден подвижен екип за кръводаряване в МБАЛ „Св. Мина“ в Пловдив. 
   На 20 и 24 септември на площада пред Областната управа в града ще има мобилен пункт за желаещите да станат донори. 
   На 1 октомври извънреден пункт за кръводаряване ще има и на площад "Константин Величков" в Пазарджик. 
   До 24 септември специалисти от ВМА ще проведат акция по кръводаряване в различни структури на Министерството на отбраната. 
   Освен във временните пунктове за кръводаряване, всички, които желаят да дарят кръв в София и областите от Западна България, могат да направят това и на следните места: 
 - в НЦТХ - София, ул. „Братя Миладинови” №112, всеки делничен ден от 8.00 до 18.30, а събота и неделя от 9.00 до 15.30 часа 
 - в кръвните центрове към УМБАЛ „Света Анна”- София и в МБАЛ в Благоевград, Видин, Враца, Кюстендил, Лом и Перник.  

Сподели в: