Върни се горе

Ръководството на министерството вече е обсъдило всички възможности за закупуване на лекарствени продукти за пациенти с коронавирусна инфекция и за предоставянето им на болниците. „В България има доставени и разпределени моноклонални антитела. С помощта на Експертния съвет по инфекциозни болести бяха изготвени критерии за приложението им, които са разпространени до всички лечебни заведения и към момента пациенти успешно се лекуват с тях“. Това съобщи директорът на дирекция „Лекарствена политика“ към МЗ д-р Десислава Велковска на брифинг в МЗ. Тя посочи, че е взето решение да се осигурят количества моноклонални антитела и от другия производител, подал заявление към Европейската комисия за получаване на разрешение за употреба в ЕС. „Моноклоналните антитела са предназначени за пациенти с лека до средно тежка форма на заболяването, които не са хоспитализирани. Те се прилагат амбулаторно“, уточни д-р Велковска. Тя допълни, че МЗ стартира процедура за осигуряване и на трети лъч лекарствени продукти – противовирусни, които са във формата на таблетка и са с 5-дневен курс на лечение. Те са предназначени за лица, които са с лека форма на COVID-19 и ще се предписват до 5-тия ден от установяване на инфекцията. По отношение на пациентите с тежка форма на заболяването, доскоро единственият лекарствен продукт, който беше разрешен за употреба, беше Remdesivir. До момента у нас са закупени и доставени над 180 хил. флакона, с които са обхванати около 25 хил. пациенти. Д-р Велковска съобщи, че МЗ ще осигури още един лекарствен продукт, който ще бъде прилаган за лечение на хоспитализирани пациенти. Става въпрос за имуносупресор, намаляващ активността на имунната система. „Усилията на министерството бяха насочени към това да осигурим лекарствени продукти за лечение на всички пациенти – от такива с лека до такива с тежка форма на COVID-19, което очакваме да се случи в рамките на две-три седмици“, коментира още д-р Десислава Велковска.

„Има положително становище на Комитета по лекарствените продукти за хуманна употреба (CHMP) по отношение употребата на моноклоналните антитела. Предстои да получим кратката характеристика на продуктите. По отношение на противовирусните продукти – единият е Monopiravir, за който се очаква CHMP да излезе с научно становище до края на месец ноември. Това ще позволи на национално ниво държавите членки да започнат прилагането на този продукт, преди ЕК да издаде одобрение“, посочи изпълнителният директор на ИАЛ маг.-фарм. Богдан Кирилов. Той допълни, че за продуктите, които се използват като имуномодулатори и имуносупресори при лечение на ревматоиден артрит, ЕМА извършва оценка на данните, предоставени от притежателите на разрешения за употреба, за да може те да бъдат прилагани при пациенти с тежка форма на COVID-19. Очаква се към края на месеца да има официално становище за един от продуктите, а за останалите - Anakinra, Baricitinib и Tocilizumab – се очаква становище през декември, стана ясно още от думите му. „Към момента най-голямата ни възможност, за която има най-много данни по отношение на ефикасност и безопасност, са именно ваксините. На този етап профилактиката с ваксините остава основното оръжие на здравните системи за борба с пандемията“, беше категоричен маг.-фарм Кирилов.

"Освен че медикаментите, за които говорим не гарантират, че ще бъдем излекувани, почти всички от тях се прилагат преди настъпване на най-тежката фаза на заболяването. До този момент няма лекарствен продукт, който да е ефективен, когато пациентът вече е в критично състояние. Затова не трябва да разчитаме на появяващите се нови медикаменти, а да предприемем превантивни действия, ваксинирайки се", подчерта д-р Стойчо Кацаров. "От която и гледна точка да разсъждаваме - епидемична, медицинска или дори икономическа - ваксинацията е безалтернативна", категоричен е здравният министър.

Сподели в: