Върни се горе

ОТНОСНО: Осигуряване на достъпна болнична помощ през 2013 г.  

26.10.2012 г.    


Уважаема госпожо Манолова, 


Вашият въпрос е: какви мерки ще предприемете за осигуряване на болничната помощ за българските граждани през 2013 г.? Не е конкретно за общинските болници, но аз ще Ви отговоря, така както говорихме преди малко и пред медиите.
Да започна от Девин, Оряхово, или не знам точно коя болница предпочитате – все болници, които носят белега от управлението на тройната коалиция. И не го казвам случайно, и не го казвам, защото тройната коалиция е виновна за всичко, а защото имам конкретни факти, госпожо Манолова. 
Да започна с болницата в Оряхово, за която ще стане и по-късно въпрос във въпроса на господин Божинов, с който от вчера си говорим от парламентарната трибуна – болница, управлявана по времето на управлението на БСП в общината; болницата, която е 100% собственост на община Оряхово; болница, която има два милиона задължения; болница, която Врачанският окръжен съд е обявил в неплатежоспособност; болница, чийто управител е вземал възнаграждение в размер на 380% от средната заплата на останалия лекарски персонал, в момент когато тя вече е била пред финансов колапс. 
Продължавам с болницата в Девин – идентична ситуация, с над 2 милиона задължения. Знаете, наистина хората в последните няколко дни протестираха. Аз бях в Девин, там беше и вицепремиерът Симеон Дянков. Жители и Инициативен комитет бяха тук, за да намерим решението. Решението за Девин вече е намерено – преди час Общинският съвет в Девин е взел решение, но за това може би по-късно.
Болницата в Девин, знаем вече, че е с натрупани задължения около 2 млн. лв., и то не от днес и от вчера, и по управлението на ГЕРБ. Там също Движението за права и свободи се е постарало доста. Председател на Общинския съвет – Девин, тогава, настоящ депутат, е подписвал решения, с които Общинският съвет е гласувал увеличаване между 380 и 400% на заплащането на управителя на това лечебно заведение, в момент когато Общинският съвет е познавал прекрасно финансовото състояние на болницата в Девин и когато са търсили начин да се изплатят задълженията към кредиторите. Затова смятам, че не е много коректно да се прехвърля въпросът за фалиралите общински болници на управлението на ГЕРБ.
Виждате, че сега ние търсим реални решения. Болницата в Оряхово ще бъде филиал на Врачанската болница – това ще е факт в най-скоро време, и болницата в Девин също ще отвори врати. Благодаря Ви.
Сподели в: