Върни се горе

Относно: Предстоящи проблеми, свързани с финансирането на общинските болници в Ловешка област

12.02.2010 г.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ГОРОВ,

 

Наистина няколко пъти отговарям на въпроса за делегираните бюджети. Ако трябва пак ще повторя или ще потретя, че те няма да са окончателните бюджети. Това, че в момента има определени сключени договори по клинични пътеки, които трябва да бъдат работени в съответните болници, това, че всяка отчетена дейност, ясно документирана и проверена, ще бъде заплащана, това, че тези делегирани бюджети няма да са окончателните пари, е ясно.

Колкото до капацитета на болницата в град Ловеч не виждам никакво притеснение, тъй като болницата в град Троян е с не по-малък капацитет и тя е една от най-активно работещите и стабилни общински болници. Нейният кадрови и технологичен капацитет е ясен и никой не поставя под съмнение нейното функциониране. Дори в някои отношения тя се справя и по-добре от някои от дейностите в болницата в Ловеч. Това, че има забавяне на определени средства, които трябва да бъдат платени, не означава, че те няма да бъдат платени. Знаете много добре каква е причината. Знаете много добре, че в този бюджетен дефицит, в тази икономическа криза е възможно да има забавяне, но самото плащане така или иначе трябва да бъде направено.

Колкото до казаното от вашия колега – че е започната реформата и че са налети достатъчно пари, огромни средства от предходното правителство в университетски и областни болници, има много голяма доза истина. Но какво се е случило, след като са били налети тези пари, какви са резултатите в крайна сметка? Защо нямаме регулация в дейността на самите болнични лечебни заведения? Защо нямаме методика на финансиране? Защо трупат задължения тези лечебни заведения, след като в тях се инвестират толкова пари? Какво се случва, че в крайна сметка завършваме с 300 млн. лв. задължения, при условие че са инвестирани толкова пари? Къде е реформата, която е започната? Да се наливат пари, да се трупат задължения, да има разпокъсано болнично обслужване, да няма ясни правила и критерии кой може да изпълнява всички тези дейности – ето това е разликата с това, което е било, и това, което искаме да поставим и да започнем. Първата стъпка, която поставяме и заявяваме – ясни критерии за качество на работа на болниците.

Колкото до делегираните бюджети, мисля, че няма смисъл да повтарям – това не са окончателните бюджети. Днес в 11,00 ч. Националната здравноосигурителна каса даде пресконференция и обясни много ясно, че тези пари не са окончателните, че ще има корекции в договорите и изпълнителите ще си получават изработеното. Благодаря.

Сподели в: