Върни се горе

Относно: Тревожното повишаване на броя на новозаразените с COVID-19 в област Кюстендил

 

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО КАРАЯНЧЕВА,

УВАЖАЕМИ Г-Н ГЕОРГИЕВ И Д-Р ИБРИШИМОВ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

 

От 21.01.2021 г. е отчетено постепенно увеличение на броя на заболелите от COVID-19 на територията на област Кюстендил. Четиринадесет дневната заболяемост за периода от 01.02.2021 г. до 14.02.2021 г. е 408 на 100 000 население, като се наблюдава повсеместно разпространение на заболяването. Регистрирани са два епидемични взрива, като броят на заболелите при тях не е определящ за повишената заболяемост. Заболелите от COVID-19 са предимно в семейни огнища. Най-често се съобщава за едновременно заболяване на всички членове на дадено семейство. Наблюдава се снижение на възрастта на заболелите, като в момента те са предимно във възрастовата група 25-49 години.

Към дата 17.02.2021 г. на територията на област Кюстендил са регистрирани общо 5 559 случая на COVID-19, от които в момента са хоспитализирани 104, на домашно лечение са 504, починали са 238, излекувани са 4 713.

Предприети са мерки за изпращане на проби от заболелите в областта за секвениране на COVID-19 в Националния център по заразни и паразитни болести с цел определяне на циркулиращи варианти на новия коронавирус.

Съгласно решение на Областния кризисен щаб за борба с COVID-19 със заповед на директора на регионалната здравна инспекция от 09.02.2021 г. до 22.02.2021 г. са въведени следните допълнителни противоепидемични мерки на територията на община Кюстендил:

1. Задължително носене на маски за лице на открити и закрити обществени места на територията на община Кюстендил.

2. Въвеждане на пропускателен режим в сградата на поликлиниката в гр. Кюстендил, включващ безконтактно термометриране, носене на защитни маски, спазване на дистанция и при съмнение изследване за наличие на COVID-19 чрез бързи антигенни тестове.

3. Засилен хигиенен и противоепидемичен контрол на обектите с обществено предназначение на територията на община Кюстендил.

4. Засилен контрол от страна на местната власт и органите на МВР по отношение на събирането на повече хора на открити обществени места без необходимата дистанция.

В областта се извършват проверки по спазването на противоепидемичния режим в обектите с обществено предназначение и други обществено достъпни места, съвместно с представители на Областна дирекция на МВР Кюстендил и самостоятелно от РЗИ Кюстендил.       

Към настоящия момент наличният кадрови ресурс в област Кюстендил е достатъчен за справяне с вирусната вълна.

Сподели в: