Върни се горе

Относно: Провеждане на разяснителна кампания за ваксиниране срещу Covid -19

 

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО КАРАЯНЧЕВА,

          УВАЖАЕМИ ПРОФ. МИХАЙЛОВ,

          УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,       

 

Във връзка с постъпилия въпрос относно развитието на разяснителната кампания за ваксиниране срещу Covid -19, бих желал да Ви информирам за следното:

В т. VI „Комуникация и обществена информация“ от Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 в Република България, приет с Решение № 896 от 07 декември 2020 г. на Министерски съвет, е разписано провеждането на целенасочена комуникационна кампания, опираща се на научни факти и доказателства за постигане на успех във ваксинирането срещу COVID-19. За разпространението им се използват централни и местни медии, социални платформи, Министерство на здравеопазването, регионалните здравни инспекции, общопрактикуващите лекари и др.

В единния информационен портал coronavirus.bg съществува разработен модул - „Ваксини срещу COVID-19“. Там е поместена цялата налична, в света, информация за ваксините срещу COVID-19, които са разрешени за употреба в рамките на ЕС. В модула са поместени раздели:

- най-често задаваните от пациенти и лекари въпроси

- научни статии, от издания с т.нар. impact factor

- официална информация от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, Световната здравна организация, ЕК, Център за контрол и превенция на заболяванията на САЩ и др.

- актуална статистика

- видео материали

- полезни връзки

Много скоро този модул ще се превърне в мобилно приложение. То ще бъде съвместимо с двете операционни системи iOS и Аndroid и всеки от Вас може да го инсталира на телефоните си. Очакваме разрешението от двете световни компании. Освен това чрез чатбота на най-използваната в България мобилна платфрома за чат комуникации, споделяме своевременно всичко свързано с доставките на ваксини, ваксинационната кампания и актуални новини за COVID-ваксини.

По наша идея, ръководителят на Националния център по заразни и паразитни болести запозна представителите на медиите за характеристиките на трите типа ваксини срещу COVID-19 - иРНК, адрнавирусна и антигенна. Проф. Кантарджиев изнесе онлайн лекция на достъпен език, която вече е качена на фейсбук страницата на МЗ, в ютюб канала на МЗ, както и в модула ваксини срещу COVID-19 на coronavirus.bg. Сентенцията от информацията, изнесена от ръководителя на Националния център по заразни и паразитни болести беше отразена в редица медии.

В лицето на медиите срещаме отговорен партньор във връзка информационната кампания за ваксиниране срещу COVID-19. Продължаваме регулярните формални и неформални срещи с представителите на медиите. Благодарение на тяхната експертна и професионална помощ, адекватната информация за ваксините и  посланията за ползите от ваксинирането стигат до все повече хора у нас. Една от националните телевизии стартира специализирана рубрика „КОВИД-19 Ваксините“, където всеки вторник зрителите ще получават отговори на въпросите - Какво знаем за одобрените ваксини срещу COVID-19 – противопоказания, странични реакции, трайност? Как имунизацията спасява животи? Какъв е ефектът ѝ в контекста на новооткритите мутации на вируса? Продължаваме по пътя и вярвам, че българските граждани ще бъдат най‑информираните граждани в Европейския съюз, и стоя зад думите си.

Друг от ключовите ни партньори е представителството на ЕК в България. С наше съдействие те разработват специална информационна кампания във фейсбук, под формата на видео съдържание, където вече ваксинирани лекари и медицински сестри говорят за ползите от ваксинирането срещу КОВИД.   

Работим съвместно с Google за създаване на интерактивна карта, на която ще бъдат отбелязани всички ваксинационни центрове в страната. Тя ще бъде част от платформата на световноизвестната компания за бърз достъп на гражданите до местата, където могат да се ваксинират. Отбелязани на картата ще бъдат създадените до момента 276 имунизационни пункта в страната.

Сподели в: