Върни се горе

Тема:Проблемите в здравеопазването

Гост:д-р Петър Москов, министър на здравеопазването

Водеща:Никой не може да бие лекарите ми. Това са думи на Петър Москов, д-р Петър Москов, здравен министър, който е при нас тази сутрин. Добро утро ви казваме. И директно с тази реплика не за друго, а защото вашето изказване, че лекари на Спешна помощ няма да ходят в ромските махали предизвика доста бурни реакции, включително и тази сутрин по телефоните имаше много коментари. 
Виждаме, че Българския хелзинкски комитет ви обвини в расизъм.

Водещ:Ще ходят ли лекари в ромските махали, министър Москов?

Д-р Петър Москов:Добро утро на вас и на вашите зрители. Пак ще повторя това, което съм казал – навсякъде, където е упражнено насилие върху екипите на Спешна помощ, те ще отиват само при осигуряване на сигурността им. Това не важи само за ромските махали, важи за всяко едно място, където има история за такива инциденти. Това съм казал, това поддържам и това правя. Казал съм – лекарите ми, защото слушах някакви теории за това, че не се говори така. Казвам лекарите ми, не защото изпитвам някакви особени чувства, а защото на тези хора в Спешна помощ аз като министър съм им работодател. Те работят при условията, които аз съм осигурил и заплатите, които аз мога да им осигуря. Затова имам отговорности към тях. Но тук разказът за това до какво води насилието върху тези лекари, той не е въпрос на гилдията, не е въпрос на министъра или на лекарите. Да се спре това е въпрос да се запазят правата на пациентите. Защото когато за два дни имате трима пребити лекари от Спешна помощ, това означава трима работещи в Спешна помощ по-малко и още може би 100, които никога няма да се запишат да работят в Спешна помощ. Това означава, че аз, вие, нашите близки, които гледат телевизия в момента няма да имат достъп до Спешна помощ, защото това място се обезлюдява, защото заплатата е лоша, условията са лоши, а на всичкото отгоре и заради правата на определени хора, те трябва да търпят и насилие. Нека да кажа две думи. Слушах много реакциите на различни хора, защото бурна дискусия се повдигна, чух много от нещата, които се казаха за думите, които съм произнесъл. За част от тях аз си взимам бележка и поднасям извиненията си.


Водеща:За кои думи точно?

Д-р Петър Москов:Момент. Но това, от което няма да отстъпя е, че насилие върху лекарите аз няма да допусна с цената на каквото и да било. Отново казвам, защото това е в интерес на всички нас като общество и като пациенти. Едно общество е длъжно да изработи имунни механизми срещу асоциалните си прояви. След това, това, което съм казал за циганските махали не е извадено пред скоба, то просто е част от статистиката. Затова, че три четвърти от тези инциденти се случват в циганските махали виновен не е министърът. И с каквито и думи да го кажеш, това няма да се промени. Когато говорим за държава и държавност, нека да кажа една тайна – в част то тези гета много, много отдавна няма държава. Благодарение на начина, по който е водена политиката през последните години, благодарение на специфичното отношение към определени ..., там няма държава. Връщането на държавата и на държавността минава през това освен да бъдат осигурени правата на всички български граждани и всички български граждани да могат да бъдат натоварени със съответните отговорности, както аз и вие. Социалното неравенство не може да поражда специфични права. Ако това, че си социално слаб те прави във възможността и в легитимността да биеш лекари, да биеш полицаи, то тогава всеки български пенсионер би трябвало тук да е направил това. Очевидно не е въпрос на социално неравенство, а на конкретно отношение. И затова, за да завърша някак си темата, вчера с министър Вучков разписахме съвместно наредба, в която регионалните центрове за спешна медицинска помощ и областните дирекции на полицията ще направят съвместни екипи, ще идентифицират тези места и по този начин през полицията сигурността на нашите лекари, не на моите ще бъде относително гарантирана. Тогава и когато това има възможност. Защото, вижте, разказът, че ние осигуряване права през наличие на полиция също е фалшив. Какво следва – да вкараме армия, за да осигурим права? И тук трябва да има ангажимент на самите общност.


Водещ:Ето, 225 от случаите, в които има бити, нападнати екипи на Спешната помощ, 175 са в такива махали. Въпросът е защо ви се сърдят, защо БХК скача, защо, когато един министър е откровен и каза нещата в прав текст, става неудобен?


Д-р Петър Москов:Вижте, работата на БХК вероятно е да защитава правата на хората навсякъде и такива, каквито са. Аз нямам спор с БХК. Но имам спор с всеки, който нарича това нещо расизъм или фашизъм. Ако трябва да осигурим възможността нашите пациенти да имат Спешна помощ, да могат в спешните отделения да бъдат достатъчно добре обгрижвани, то тези мерки са задължителни, то отговорността и на лекуваните трябва да бъде част от този обществен договор. Защото ако, тук гледам някакви други изстъпления по мой адрес – аз мога да поема върху себе си каквито и да е обвинения, но ще стане така, че българските лекари ще бъдат защитени, за да могат да лекуват българските пациенти. А не просто, за да бъдат защитени. И нека да не влизаме в този разговор. Защото ако защитата на правото да упражняваш професията си, на възможността да лекуваш се нарича фашизъм, то трябва да наречем хората, които ги бият – антифашисти или какво. Извинете, пак казвам, моля за извинение, ако някоя от думите ми се е сторила твърде звучна за ушите на либералните среди.


Водеща:Извинение от кого искате в случая?


Д-р Петър Москов:От цялото българско общество, ако това е проблемна реакция в гнева ми. Смисълът на думите ми остава същия. Моля за извинение за думи. Но това е разказ не за конкретен случай, не за конкретен побой, а това да говорим истината. От това дали аз ще кажа, че три четвърти от тези случаи са в циганските махали или не, фактът няма да се промени. И обслужването на цялото население от това, че българските лекари не искат да работят в Спешна помощ няма да се промени. Ние бинтоваме тази травма през годините и я държим под похлупак – през конференции, през съвместни действия с ЕС, през Десетилетие на включването и т.н. Толкова сме се включили, че отново казвам – в сериозна част от тези махали държава липсва. Връщането на държавността минава през определени действия, през търсене на отговорност. Ние, заедно с МВР правим нужните действия по това да осигурим сигурността на лекарските екипи и съответно да гарантираме правото...


Водещ:... държавата влиза там с полиция, влиза с жандармерия – дали ще събаря къщи или ще спира ток, колко от тези сигнали са истински, между другото, ще ни кажете след малко.


Водеща:Ще продължим. Обаче сега се прехвърляме, за да видим каква е реалността. И само да кажа тук, че от ДРОМ казаха, че това, което правите е противоконституционно, дискриминационно и противоречи на Хипократовата клетва. Нима българските роми не са част от народа, питат неправителствените организации за защита на ромите. Но сега се прехвърляме в кв. Христо Ботев в столицата.


Д-р Петър Москов:... в Хипократовата клетва пише „В който и дом да вляза, ще влизам, за да помагам на болните”. Аз съм се клел в тази клетва. И не са ДРОМ тези, които ще ми казват какво пише в Хипократовата клетва.


Водеща:Да чуем Поли Ботева с хора, които могат да коментират вашите думи и съответно на какво разчитат от тук нататък – има ли държава. Поли, към теб.


Репортер: Здравейте, колеги. Намираме се в кв. Христо Ботев – квартал, който има значително ромско население. Преди две години тук отново е имало случаи на нападение 
над спешен екип. Това всъщност е една от причините, поради които министър Москов казва, че не иска да пуска екипите на Спешна помощ без гаранция от страна на ромски лидери или на държавата. Вие живеете в квартала. Как приемате думите на министър Москов и това, че той каза, че няма да пуска линейки в тези места?

Гражданин: Вижте, аз не съм много съгласна с мнението на г-н Москов. Защото не всички, пак ви казвам, не всички би трябвало да се слагат под един знаменател. В този квартал живеят хора, които имат доста висока култура и не само, че културата им е висока, исках да ви кажа и друго – тук живеят възрастни хора, които са без близки, които биха могли да им помагат. При това положение мога само да му кажа на г-н Москов, че всеки един доктор е положил Хипократовата клетва, че би трябвало да защитава човешкия живот.


Репортер: Когато обаче лекарите са нападани, ето и тук казвам преди две години има случаи тук – какво да направят те, как да защитят себе си?


Гражданин: Да, наистина е така. Съгласна съм. Но не всички би трябвало да бъдат слагани под един знаменател, пак ви казвам. Значи, евентуално, ако линейка дойде в квартала, не винаги, това много рядко се е случвало, но пак ще ви кажа – може би е било от това, че наличието на пришълците, които са дошли от Северна България, от всякъде. Това е един проблем, аз съм много против този проблем, разбирате ли.


Репортер: И на вас ви пречи. Сега тук е един от лидерите на населението, на ромското население тук – Петко Асенов, Национален център за ромите. На вас ви прехвърлят отговорността да гарантирате сигурността на спешните екипи. Можете ли да поемете тази отговорност.


Петко Асенов: Може да се създават едни съвети по сигурността по ромските квартали.


Репортер: Ама как ще работят тези съвети? Практически какво ще се случи така, че да не се нападат спешните екипи?


Петко Асенов: Значи, там, където има такива проблеми, съветът ще се събере и ще вземе отношение. Значи, можем да ... по места, става въпрос да се стопират тези работи. Така че няма да има никакъв проблем, ако се работи заедно с общината и с полицията. Така че ние искаме, първото нещо, значи да питаме – защо се бавят толкова много екипите. Защо преди година и половина тук в София едно дете на годинка и два месеца беше починало, именно заради това, защото 40 мин. екипа го нямаше.


Репортер: Тези въпроси ще ги отнесем сега към министъра. Но да ви попитам наистина, кажете ми – как вие ще може да гарантирате сигурността на един екип на Спешна помощ, ако трябва да влезе тук например в частта от квартала, която е населена с най-много ромско население, която наистина е най-непредсказуема, така да кажем?


Петко Асенов: Значи, първото нещо, което е, тези медиатори, които са трябва да се включат към самите екипи. Значи, те са наши, ромски, в цялата страна са някъде 200-250 човека. Нека те да бъдат ангажирани в тези спешни. Така че тук има някакво решение.


Репортер: Да ви попитам – мислите ли наистина, че вашите хора биха успели, изобщо лидерите на места биха успели да контролират тези случаи на насилия над медици?


Гражданин: Според мен, може, всичко става с желание...


Репортер: А защо досега го е нямало това желание?


Гражданин: Нямало го е, защото не се е поставяло като въпрос. Сега се поставя. Но искам да се върна на първия ви въпрос към колегата, тоест към колежката. Който е бит доктор или медик, който е бит, да се обърнат, милицията, полицаите знаят къде е, кой е извършителят. Ние не сме хората, да ходим като пазванти по всеки, че в 2-3 часа се е обадил на Бърза помощ, и ние какво трябва да направим.


Репортер: Добре. И за последно – какви са въпросите ви към министъра? Какво бихте искали да го попитате?


Гражданин: Добре, бих искала да го попитам – ако евентуално в един квартал, да речем в Дървеница или в Лозенец се получи случай, че леко подпийнали хора повикат линейка за по-възрастен човек и се получи същият проблем, който се получи в ромската махала, той също ли така няма да иска да изпраща линейки там?


Репортер: Вие, освен тези въпроси, които зададохте преди малко?


Петко Асенов: Аз бих искал да попитам, става въпрос министъра – може ли да се направят по ромските квартали такива спешни центрове, може ли там, където има здравни пунктове, да има такива ...


Репортер: Спешни медици искате.


Петко Асенов: Да.


Репортер: Добре. С тези въпроси се връщаме отново в студиото, за да чуем отговора на министъра.


Водещ:Поли Ботева, на живо от кв. Христо Ботев в София с конкретни въпроси.


Водеща:Само преди да вземете думата, да обявим телефон на зрителите, тъй като те ще имат възможност да ви задават директни въпроси сега. 91 56 665 е телефонът, на който ви очакваме с въпроси към здравния министър, д-р Петър Москов. Така че заповядайте на нашата телевизионна линия.


Водещ:И не само по темата за това дали и как трябва да бъдат изпращани спешни екипи на критични точки, а и въпроси по цялата здравна система, за която ще говорим само след малко. Финал наистина на тази тема. В крайна сметка – защо ги бият лекарите...


Д-р Петър Москов:Защото това е ...


Водещ:Нали отиват да им помогнат.


Д-р Петър Москов:Защото това е чувство за безнаказаност, чувство за това, че каквото и да направиш, от това нищо не следва, разбира се. Нищо не следва за теб като последствие. И това, ако върнем разговора за циганската махала, то там е насаждано, заради отказа на държавата да приобщава тази общност към държавността и към правилата. То не важи само за лекарите. Нека да кажа още веднъж, когато казвам, че екипите на Спешна помощ само при осигурена сигурност ще ходят на места, където е имало инциденти, аз не визирам само циганските махали. Просто казвам, че три четвърти от инцидентите са там. Въпросният главанак в Исперих, който му е за последните две години трето действие, той като си подпийне и вика Спешна помощ да ги бие - той е от български произход.


Водеща:Пиян нападна екип на Спешна помощ, удари лекар. Това е инцидент от снощи.


Д-р Петър Москов:Той е от български произход. Там също спешната помощ на този адрес ще ходи по-трудно и само след съдействие на полицията, защото това изисква определено време, съгласете се. Нека да кажем така – правата ще бъдат осигурени, мерките, които вземаме не са ограничаване на права, а по гарантиране възможността това право да бъде консумирано при ясна отговорност от двете страни. Трябва да се поема отговорност. Затова още веднъж, заедно с вътрешния министър ние изготвихме съвместна наредба, с която екипите на Спешна помощ и на полицията ще си съдействат при тези неща и това като че ли на този етап осигурява относителна сигурност на екипите ни. Утре имам среща с цялото сдружение на здравните медиатори ромски, които те трябва да бъдат активно включени в този процес. Самата тази общност трябва обратно да се върне към държавността. Имаме насрочена среща с УС на Сдружението на общините и също през местната власт ще търсим начини това нещо да бъде овладяно. И отново отправям своя апел към всички ромски лидери, които водят своите политически битки в защита на тази общност. Защитата на правата е добре. Дясната не, ами смислената политика е свързана, когато от правата произтичат и отговорностите.


Водещ:Добре. Все пак в Спешната помощ някои лекари биха се отказали и заради тези инциденти, но повечето се отказват заради по-ниските работни заплати.


Водеща:Вдигат заплатите в Спешна помощ от догодина, поне такава е заявката, с 20%, или вие ще кажете с колко. Поетапно, как ще се случва?


Д-р Петър Москов:Явно, така, голямата част от интервюто ни ще мине за Спешната помощ. Има толкова много неща. Но това е важно..


Водещ:...


Д-р Петър Москов:Благодаря на г-н Минчев за една хубава статия, която е написал, не заради моето име, а заради начина, по който се третират проблемите.


Водещ:... Спешната помощ е заложена в основата.


Д-р Петър Москов:Базата. Когато променяш или когато градиш нещо, трябва ад го изградиш със здрави основи. Здравите основи веднъж са Спешната помощ, защото това е фронта. Там ние посрещаме ежедневната мъка и болка. Освен тези неща, свързани със сигурността на екипите, която независимо каквато и да е обществената реакция аз ще осигуря, за да може и пациентите, и лекарите да могат да живеят в едно по-добро общество. От там нататък от следващата година средната заплати на работещите в Спешна помощ ще бъдат увеличени с 20%. Това е ангажимент на правителството, на мнозинството и на министерството. Това не означава, че те ще бъдат давани на калпак, тези 20%. В натоварените, в отдалечените спешни центрове ще се получи значително увеличение на заплатата и там заплатите на лекарите, работещи в Спешна помощ ще могат да бъдат изравнени с тези на колегите им в болниците.


Водеща:Колко конкретно можем ли да кажем ще станат заплатите?


Д-р Петър Москов:Това е въпрос на наистина конкретика във всеки един център, свързан с конкретната натовареност, конкретния брой повиквания и километрите, които извървява тази линейка, в която е екипът. Нека да не казвам конкретни числа, но наистина заплатите, особено в натоварените спешни центрове ще нараснат драстично.


Водеща: Ще има ли заплати под 1 000 лева, под 800 лева?


Д-р Петър Москов: На лекар – не.


Водеща: 3ащот сега ги има тези случаи.


Д-р Петър Москов: Второ, изготвихме и тя е вече валидирана от МС , т.е. цялата държава като политика застава зад това – концепция за развитието на спешната помощ. В България един от проблемите, които имаме, е, че нещо се хваща, върши се донякъде , след което някакви други хора започват да го вършат по друг начин. Ако вземем за пример станалата известна в България румънска спешна помощ, тя е градена много години на ред с една и съща философия. Е, в момента имаме философията, базирана на румънската спешна помощ, която е добре работещата в нашия регион. Тя е концептуално развита във времето, с план за действие през годините и това ще бъде финансирано през европейските фондове. Т.е. от средата на следващата година, от средата на 2015 г. масивно количество от европейските фондове ще влязат в обновяване на автопарка, т.е. на линейките, на спешните приемни на болниците. Ще се извърши много ясна процедура на отделяне на наистина спешно болните от тези, които имат просто нужда от наблюдение. Т.е. така както работи тази система в цивилизования свят. Това ще отбремени и болничната помощ.


Водеща: Понеже давате пример с Румъния – но там има глоба, ако линейката се забави и не реагира примерно до 8 минути, ако не се лъжа, ако не ме лъже паметта. Така че и това е нещо, върху което трябва да помислите, оптимизацията.


Д-р Петър Москов: Това, което казвам за защитата на сигурността на екипите, по никакъв начин не сваля и моята, и на Спешна помощ отговорност от това тази помощ да е качествена и навременна. Това зависи от моето усилие, зависи от професионализма на хората в Спешна помощ и нека да няма съмнения, че върху лекарите, сестрите, фелдшерите, които работят там, ще има сурови санкции, при положение, че те не изпълняват своя обществен ангажимент.


Водеща: В какъв смисъл, какви санкции, за това, че това, че са се забавили ще въведете ли примерно такова време – до 8 минути, до 10 минути или за некачествено изпълнение на услуга, кога ще има санкции?


Д-р Петър Москов: Такова време и досега има въведено.


Водеща: Какво е то?


Д-р Петър Москов: около 20 минути. И в рамките а тези 20 минути лекари казват, че сериозна част от екипите ни се вписват с изключение на няколкото големи града, където инфраструктурно, като количество хора и т.н. това е трудно и в някои отдалечени региони, където линейката трябва да извърви дълъг път. Там точно ще бъде първата подкрепа - и логистична, и финансова, и като помощ за автопарка.


Водещ: Какво се случва с нереалните сигнали, ако хората са недобросъвестни, ако така можем да ги наречем, и викат линейка за щяло и за нещяло?


Д-р Петър Москов: Това е въпрос на протокол, който към момента допълнително разработваме и до края на годината ще бъде ясен и ще бъде задължения на телефон 112 и прехвърлянето му към съответните медицински специалисти при първата анкета. А тук се връщаме някак си на предишния въпрос и продължавам да отговарям на този – не осигурените български граждани ще разберат, че има сериозна разлика между това да се осигуряваш или не. Неосигурените български граждани, от какъвто и етнос да са те, ще имат право на ясно дефиниран спешен пакет, т..е. какво точно означава спешността и невъзможността ти да викаш спешен екип, който да мине километри, да е оборудван с реанимационна апаратура, за да може да ти измерят температурата, защото това не е спешно състояние. Това ще бъде ясно разписано и регламентирано в наредбите и в стандартите и ще ги изпълняваме по този начин. с две думи – ако обичате, осигурявайте се.


Водеща: Държавата обявява война на здравно неосигурените – така прозвучаха първите ви заявки.


Д-р Петър Москов: Не, не. Обществото трябва да бъде не във война, а в ясни правила със здравно неосигурените, защото здравните осигуровки... знаете ли, много говорим за права, аз искам държавата в крайна сметка, пък и медиите, веднъж да се опитат да заемат страната, позицията, ролята на милионите хора, които ходят на работа, плащат данъци, плащат осигуровки И искат да получат нещо конкретно срещу това. Нека да направим така, че тези хора да имат причина, мотивация да продължават да остават в България и да продължават да плащат данъци.


Водещ: Някак си е придобило обществена търпимост, едните казват – ние ще плащаме, обаче получаваме за сметка на това некачествено здравеопазване.


Д-р Петър Москов: От гледна точка на моя екип такава търпимост няма да има. И пак казвам – това е в интерес на всички нас, в интерес на пациентите. 3ащото ...


Водеща: Да дадем думата на зрителите само, насочвам се към телефоните – 9156665, а вие може да продължите с мисълта си, докато (...) хора набират телефона.


Водещ: Ние довършваме мисълта си – обществена търпимост, вие казвате обаче, че няма да имате обществена търпимост към тези.


Д-р Петър Москов: Няма да има законова търпимост. Нека да кажем – НАП наистина промени подхода си още през тази година и сериозно количество здравни вноски, които дотогава не бяхме събирали, започнаха да се събират.


Водещ: Министър Москов, това ще гарантира ли по-добро здравеопазване за хората?


Д-р Петър Москов: Това вече е другият въпрос, за който като че ли няма да но остане много време да говорим, но всъщност, изграждайки едната база на здравната система, т.е. спешната помощ, трябва да изградим и другата. Т.е. да изградим фундамент, базиран на това да се плаща за качество и да се плаща за резултат. Политиката на държавата трябва да бъде насочена към това да бъдем по-здрави, да живеем повече, да прекарваме по-голямата част от живота си в здраве. Детската смъртност да бъде намалена. Това означава дали една политика е добра, не колко е финансирана, колко болници има и колко легла има, защото ние и сега имаме повече болници...


Водещ: И в статията на Огнян Минчев, който цитирахте, се говори за това, че реформата винаги започва, че има много скъпи здравни заведения, но пък не е реформирана спешната помощ. какво са зрителските въпроси?


Водеща: 3рителксите въпроси и обаждания – телефонът буквално е подпален. Нека да чуем и зрителите. Няколко въпроса ще се опитаме да чуем и няколко зрителя, за да можем да отговорим след това концентрирано. Добро утро. С конкретен въпрос и бърз.

3рител: разбира се. Искам да поздравя министъра всъщност и да предложа, нека не забравяме, защото имаме органи, които могат да защитят нашите лекари и нашите институции, всички, така че лекарите и спешната помощ нека не спират да ходят по циганските квартали. Обаче да може да се защитя тези хора и да може да имам някаква сигурност, имам предвид някой, който е извършил нещо срещу лекар...


Водеща: Това е мнение обаче, имате ли конкретен въпрос към д-р Москов, тъй като има страшно много зрители, които искат да се включат? Конкретен въпрос.


3рител: Конкретен въпрос – защо не осигурят сигурността на лекарите в тези квартали?


Водещ: Правят го вече. Добре, благодарим ви. Още зрители с конкретни въпроси чакаме от вас, за да сме много по-бързи и да дадем думата на здравния министър. Слушаме ви.


3рител: Евала на д-р Москов. Преид две години аз бях със заклещена херния, чаках 2 часа линейката да дойде. На следващия ден разбирам, че в циганската махала е имало побой над докторите и заради това просто линейки се бавят, заради такива работи. Точно заради такива работи се бавят линейките, заради тях. циганите да бъдат малко по-нетолерирани от цяла България.


Водеща: Благодаря ви за този коментар. Повече коментари, отколкото въпроси. Да чуем и въпроси обаче към д-р Москов. Добро утро на следващия зрител. Слушам ви с въпрос към д-р Москов.


3рител: Въпросът ми към д-р Москов, то не е към него де, а към самата разпоредба за осигурените. Ние като сме осигурени, аз съм пенсионерка и съм много болна.


Водеща: Какво искате да го питате? Очевидно има някакъв проблем. Хайде да пробваме още един зрител. Добро утро.


3рител: Добро утро, поздравления за г-н Мисков за откровеността му, честността му и за действията му. Предлагам БХК да организира съпровождането на линейките, като са толкова загрижени за борбата срещу расизма. Приятен ден.


Водеща: Благодаря ви.


Водещ: Явно тази сутрин няма а чуем конкретни въпроси.


Водеща: Само още един въпрос, ако може, много са активни зрителите. Буквално прегряват телефоните.


Водещ: То се превърна в поздравителен адрес към министъра.


Д-р Петър Москов: Наистина това е основата и е базата.


Водеща: Добро утро, чуваме ли се?


3рител: Да. Може ли да попитаме министъра защо в община Ситово, Силистренско, нямаме още линейка?


Водеща: нямате линейка, която да обслужва спешните случаи? В коя община само пак да кажете?


3рител: Ситово, Силистренско.


Водеща: Има ли още време за зрители?


Водещ: Може би още един последен зрител.


Водеща: Много хора се обаждат наистина тази сутрин. Здравейте. Чакаме въпрос.


3рител: Въпроса ми към г-н министъра, първо да благодаря за честната и мъжка позиция По проблема. И въпросът ми е – как той преценя, не е ли необходимо спешната помощ основно тежестта да падне върху т.нар. фелдшери, сега ги наричат парамедици, но те по същество са фелдшери, които навремето бяха много подготвени, те основно да понесат тежестта, а лекарите просто да бъдат в по-тежки случаи като консултанти да бъдат използвани?


Водеща: Много ви благодаря за този въпрос, мисля, че д-р Москов преди малко започна тази тема и се опита да продължи тази мисъл нашият зрител.


Водещ: Министър Москов – фелдшери и парамедици?


Д-р Петър Москов: Отзад напред. Благодаря за добрите думи. Това, което моля – наистина всеки един от надявам се милионите ви зрители в момента – нека не насочваме взаимно енергията си едни към други, трябва оба1е всички да заставаме зад ясните решения, че всеки един български гражданин освен права, има отговорности. И да ги търсим като по закон, така и да изискваме политическа отговорност на нашите представители, изпратени в политиката, да ги налагат. А иначе, нека не влизаме в разговор има ли по-добра и има ли по-лоша част от обществото, защото това е лош разговор и аз не бих го подкрепял.


Водещ: А факт ли е, че голямата част от сигналите, се насочват към ромските махали и затова страдат другите хора, които не могат да получат спешна помощ.


Водеща: Понеже са здравнонеосигурени, те нямат достъп до здравеопазването, така както обикновените здравноосигурени хора, и се обаждат за щяло или нещяло. Това ли е една от причините?


Д-р Петър Москов: Има и такъв момент, но това не е... за разлика от инцидентите на насилие, където наистина има явна концентрация в определени места, това, че спешна помощ бива използвана като заместител на нежеланието или невъзможността на хората да ползват стандартните пътища за здравна помощ, това не е концентрирано толкова и много някъде. Затова пак казвам – с ясни протоколи за спешност и ясен ангажимент какво като качество и количество ще пол учат българските граждани, които се осигуряват. Защото нека да кажем така – в Конституцията пише, защото много се цитира Конституцията тези дни и че има задължително и безплатно здравеопазване. Нека да кажем така – здравното осигуряване е задължение. И всеки един български гражданин, който не изпълнява задължението си, ще трябва да разбере разликата между нас с вас, които го изпълняваме, и него. И от това трябва да има последици. Както от това, че биеш лекари – трябва да има последици.


Водеща: Само да се върнем към въпросите на зрителите, за това дали могат парамедици да се включат, дали да има спешни центрове в ромските махали. Въпрос от сутринта, от хората, които се обадиха – могат ли лекарите да минат, т.е. да не са вече в трета категория труд, да имат малко по-специален статут?


Д-р Петър Москов: Категоризирането на труда е свързано със заплащането, което получават тези лекари. Аз пак казвам, има ясен ангажимент на мнозинството и да министерството, като спешната помощ ще бъде един от приоритетите в това управление, колкото издържи парламентарна подкрепа то. Т.е, заплатите, възнагражденията на тези хора ще бъдат постъпателно вдигани в годините наистина приоритетно. А иначе в концепцията за развитие на спешната помощ има ясно залегнала програма. Тя също ще бъде финансирана и от държавата, и от европейските фондове за обучение на парамедиците. Там има специфичен модул за това. Мога ли две изречения само...


Водещ: На финала.


Д-р Петър Москов: (...) за базата. Базата, освен в спешната помощ, е свързана с това ние да видим от какво боледуваме най-много , от какво умираме, от какво нашите деца страдат, от какво голяма част от живота ни преминава в болест и да насочим и логистичните, и структурните , и финансовите усилия на държавата и на фонда конкретно натам. Т.е. групи...


Водещ: Ето питат конкретно – в Ситово защо няма линейка?


Д-р Петър Москов: Линейка в края на 2016 г. по концепцията, която е приета, когато има ясен план за финансиране, на лично финансиране и т.н, ще има на всяко едно място, така че до 15-та минута българският гражданин да може да получи навременна и качествена помощ.


Водеща: От 20 на 215 минути намалявате времето.


Д-р Петър Москов: Да, разбира се, и оттам нататък следващият момент тази линейка много до бре ще знае спрямо страданието на този човек къде е мястото, където той да отиде, защото и спешният център,в който ще бъде закаран този човек, ще разполага с необходимите специалисти. Това е вече Спешна помощ.


Водещ: Г-н Москов, имате най-тежкото министерство, с най-много въпроси към вас. Просто приемете поканата ни за скорошно участие.


Д-р Петър Москов: Едно изречение.


Водещ: няма време.


Д-р Петър Москов: Нашата държава в момента... ние през данъците си плащаме за кожно заболяване, което е тежко, но е кожно заболяване – повече отколкото за операция на дете със сърдечна малформация. Това е едно от нещата, които трябва да се променят на базова основа. Да знаем какво лекуваме, къде влагаме парите си.


Водещ: Очакваме ви отново. Благодарим ви.

 

Сподели в: