Върни се горе

През изминалата седмица са регистрирани общо 4 727 случая на остри заразни заболявания срещу 4 353 случая за предходната седмица. От тях 3 531 са случаите на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) срещу 3 367 случая за предходната седмица.

Общата заболяемост от грип и ОРЗ за страната е 92,75 на 10 000 души срещу 88,44 на   10 000 души за предходната седмица.

Чревни инфекции: регистрираните случаи са както следва:

Вирусни хепатити 64 случая срещу 61 случая за предходната седмица;

Дизентерия 3 случая срещу 5 случая за предходната седмица;

Ентероколити 295 случая срещу 301 случая за предходната седмица;           

Колиентерити 10 случая срещу 12 случая за предходната седмица;

Кампилобактериоза 2 случая срещу 3 случая за предходната седмица;

Ротавирусен гастроентерит 12 случая срещу 20 случая за предходната седмица;

Салмонелози 6 случая срещу 10 случая за предходната седмица.

Въздушно-капкови инфекции: регистрираните случаи са както следва:

Варицела 610 случая срещу 434 случая за предходната седмица;

Епидемичен паротит 1 случай срещу 1 случай за предходната седмица;

Морбили 5 случая срещу 4 случая за предходната седмица;

Скарлатина 100 случая срещу 59 случая за предходната седмица.

Трансмисивни инфекции: регистрираните случаи са както следва:

Ку-треска 1 случай срещу 1 случай за предходната седмица;

Лаймска борелиоза 10 случая срещу 6 случая за предходната седмица;

Хеморагична треска с бъбречен синдром 1 случай срещу 0 случая за предходната седмица.

На територията на област Хасково е регистрирано семейно огнище с 2-ма заболели от Трихинелоза. За случаите са уведомени ОДБХ-Хасково и областното Ловно-рибарско дружество. Изяснява се вероятният източник на инфекцията. Епидемиологичното проучване продължава.

На 27.11.19 г. в Министерство на здравеопазването постъпи информация от Столична РЗИ за регистриран хранителен взрив в детско заведение в гр. София, при който 9 деца са с еднократно повръщане, 1 от тях е хоспитализирано. Екип от СРЗИ и ОДБХ е извършил проверка на място, взети са проби за микробиологичен контрол от консумирана храна, прибори за приготвяне на храна, ръце на персонал и повърхности. Предприети са необходимите противоепидемични мерки за наблюдение на контактните лица и изследване на персонала.

Епидемиологичното проучване продължава.

Сподели в: