Върни се горе

През изминалата седмица са регистрирани общо 9 583 случая на остри заразни заболявания срещу 7 792 случая за предходната седмица. От тях 7 487 са случаите на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) срещу 5 803 случая за предходната седмица. Общата заболяемост от грип и ОРЗ за страната е 205,63 на 10 000 души срещу 159,38 на 10 000 души за предходната седмица.

През седм. 04 / 2024 г. в Националната референтна лаборатория "Грип и ОРЗ" при НЦЗПБ са изследвани чрез Real Time RT-PCR 490 клинични проби (носогърлени секрети) на пациенти с ОРЗ. Доказани са 126 грипни вируса A(H1N1)pdm09, 25 A(H3N2), 1 B/Victoria и 23 SARS-CoV-2.

 

Чревни инфекции - регистрираните случаи са, както следва:

Ентероколити: 113 случая срещу 115 случая за предходната седмица;

Колиентерити: 3 случая срещу 8 случая за предходната седмица;

Кампилобактериоза: 4 случая срещу 4 случая за предходната седмица;

Ротавирусен гастроентерит: 5 случая срещу 5 случая за предходната седмица;

Салмонелоза: 3 случая срещу 7 случая за предходната седмица;

Трихинелоза: 37 случая срещу 3 случая за предходната седмица.

 

Въздушно-капкови инфекции - регистрираните случаи са, както следва:

Варицела: 897 случая срещу 618 случая за предходната седмица;

Коклюш: 3 случая срещу 1 случай за предходната седмица;

Скарлатина: 277 случая срещу 309 случая за предходната седмица.

 

Вирусни хепатити: 9 случая срещу 11 случая за предходната седмица.

 

Трансмисивни инфекции - регистрираните случаи са както следва:

Денга: 1 случай срещу 0 случая за предходната седмица;

Лаймска борелиоза: 1 случай срещу 0 случая за предходната седмица.

 

През изминалата седмица е регистриран 1 случай на Денга при наш съгражданин, заболял по време на посещение в Тайланд, където не е потърсил лекарска помощ. При завръщането си в нашата страна е проведено болнично лечение. Диагнозата е лабораторно потвърдена в НЦЗПБ. Пациентът е изписан в добро общо състояние.

 

През изминалата седмица не са регистрирани хранителни взривове.

 

В Министерство на здравеопазването постъпи обобщена информация от РЗИ-Пазарджик за регистриран в периода 02-15.01.2024 г. на територията на областта епидемичен взрив от Трихинелоза. При извършеното епидемиологично проучване е установено, че общо 37 лица са заболели, след консумация на месни продукти и колбаси от диво прасе, приготвени в домашни условия. Наличното количество колбаси и смляно месо е иззето от ОДБХ-Пазарджик и изследвано, при което е потвърдена трихинелозна инвазия на продуктите. На заболелите е оказана необходимата медицинска помощ.

Заключението от проведеното епидемиологично проучване е: неспазване на изискванията за задължително регламентирано изследване за трихинелоза на добито диво и домашно свинско месо, преди да се предлага за консумация.

Сподели в: