Върни се горе

    На 1 декември - Световния ден за борба срещу СПИН, започва Националната информационна АНТИСПИН кампания. Тя се провежда за девета поредна година и се организира от Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” в партньорство с 28-те Регионални здравни инспекции, общини и неправителствени организации. 
    Тази година кампанията е насочена към предизвикателствата на рисковото сексуално поведение и се провежда под мотото Животът е безценен. Целта е да се напомни, че презервативите са ефективен и евтин начин за предпазване от ХИВ и други сексуално преносими инфекции и че употребата на предпазни средства в сексуалното общуване трябва да се превърне в хигиенен навик. 
    Последните данни за ХИВ/СПИН в България сочат, че 74% са се инфектирали чрез сексуален контакт, като броят на новоинфектираните мъже е над три пъти по-голям от броя на новоинфектираните жени. 
    Всички областни градове на страната, както и по-малки населени места ще участват активно в Националната АНТИСПИН кампания’2012. 
    На 1 декември в София по програмата се осигурява доброволно, анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ при следния график:    
- 10.00 – 18.00 часа ще бъде разположен мобилен медицински кабинет на асоциация „Здраве и бъдеще” пред централния вход на The Mall на бул. „Цариградско шосе” в гр. София; 
- 11.00 – 17.00 часа „Център за сексуално здраве” на ул. „Самуил” 111 в гр. София обявява Ден на Отворени врати; 
- 10.00 – 13.00 часа ще бъде разположен мобилен медицински кабинет на фондация „Здраве и социално развитие” на площад „Света Неделя” 5 пред Министерство на здравеопазването.   

    През целия ден в АНТИСПИН акциите в гр. София ще се включат доброволци от клуб „С.У.П.Е.Р.” към сдружение „Деца и юноши” и Националната доброволческа мрежа Y-PEER, Българския младежки червен кръст, Асоциация на студентите медици в България – СУ, Българска фармацевтична студентска асоциация, Българска дентална студентска асоциация, Студентски съвет на Медицински университет и Асоциацията на студентите по медицина, УНСС, НБУ, Технически университет и столичните училища. 
    Флашмоб трансформация със запалени свещи ще се демонстрира в 17.30 часа на „пилоните” на НДК. По време на уличното представление тела ще изрисуват червен кръст и червената панделка – символ на кампанията. 
    На 1 декември във Велинград ще се състои семинар за журналисти по темите: „Комбинираната превенция на ХИВ/СПИН – надежда за справяне с болестта” и „Ефективност на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН в България” и добрите практики за работа сред най-уязвимите групи”.  
    Проявите в страната по повод Световния ден за борба срещу СПИН са посочени в приложения файл.

Сподели в: