Върни се горе

„Поемам ангажимент лично да наблюдавам сключването на договор с трансплантационната клиника в Есен, за да могат българските граждани да получават лечение по линия на Евротрансплант. 30 юли е крайният срок за подписване на споразумението, като в рамките на месеца трябва да приключват всички процедурни действия по финализирането му“, посочи зам.-министър Жени Начева на среща със сдруженията, представляващи пациентите с белодробни заболявания и нуждаещите се от белодробни трансплантации български граждани.

„Министър Ананиев не приема оставката на д-р Марияна Симеонова, тъй като проблемите не трябва да се заобикалят, а да се намира решение за тях. Здравният министър възложи на д-р Симеонова спешно да подготви концепция за развитието на Изпълнителната агенция по трансплантация (ИАТ), като посочи най-тежките проблеми и предложи конкретни срокове за тяхното решаване“. Това коментира Жени Начева по отношение на подадената оставка на изпълнителния директор на ИАТ д-р Марияна Симеонова.

Преговорите с трансплантационния център в гр. Есен, Германия, са в напреднала фаза и очакваме до месец да има сключен договор между клиниката в България и тази в Германия. Има нова процедура за сключване на договор с клиники, които са в държави-членки на Евротрансплант, като стъпките са следните: първо трябва да бъде подадено заявление от болница в България, че желае да сключи договор с някоя от болниците в тези държави, като този договор е и за обучение на наши трансплантационни екипи. Всичко това е направено. Получен е отговор от две европейски клиники, които биха желали да бъдат договорен партньор на българското лечебно заведение. В момента се очаква единствено подписване на договора, за да могат българските пациенти, нуждаещи се от белодробна трансплантация, да получат необходимото им лечение по линия на Евротрансплант. Това посочи д-р Марияна Симеонова.

Д-р Марияна Симеонова обясни, че Изпълнителната агенция по трансплантация е очаквала австрийският трансплантационен център, с който доскоро имаше сключено споразумение за трансплантация на българи, да изяви желание за продължаване на споразумението, но за съжаление от АКН – Виена не са проявили такъв интерес.

 

Сподели в: