Върни се горе

Интензивно работим с болниците в Ловеч и Враца. Идентифицирали сме проблемите, които са довели лечебните заведения до това тежко състояние - за съжаление те не са от вчера, а са трупани години наред. Започнали сме да ги елиминираме и преодоляваме, така че да не се повтарят в бъдеще. Това заяви зам.-министър Жени Начева по време на дискусия за здравеопазването, организирана от омбудсмана Мая Манолова.

Днес правителството прие решение за предоставяне на безлихвена възмездна финансова помощ в размер на 2 223 000 лв. за изплащане на просрочени разходи за персонал за болниците в Ловеч за три месеца и във Враца за два месеца, съобщи зам.-министър Начева.

Болницата в Ловеч е приоритетна и няма да бъде закривана. Персоналът ще бъде уведомен за приетото днес решение, защото служителите нямат вина за това, което се случва в лечебното заведение. Министерството на здравеопазването продължава разговорите с кредиторите за вдигане на наложените на двете болници запори. Това стана ясно още от думите на зам.-министъра.

„Самите специалисти в ловешката болница трябва да имат увереност, че дейността им е подкрепена от държавата. С взетите от МЗ мерки очакваме отделенията по кардиология и по пулмология да възобновят работата си“, коментира Жени Начева. Тя подчерта, че всичко, което е в компетенциите на МЗ по отношение на държавното и общинско здравеопазване, вече се прави.

Зам.-министър Начева увери, че МБАЛ „Христо Ботев“ и МБАЛ „Проф. Параскев Стоянов“ ще влязат в нормален механизъм на реализиране на дейността си, след като сключат договори с НЗОК, като параметрите, които са им гласувани от Надзорния съвет, са съобразени с дейността, която двете болници са реализирали до момента.

Сподели в: