Върни се горе

Днес би трябвало да е ден на вашата гордост и равносметка и основа и отправна точка за вашите мечти. Продължавайте да сте номер едно, каквито сте и досега. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Николай Петров на церемония по повод отбелязването на 10-та годишнина от първата чернодробна трансплантация във Военномедицинска академия. Доскорошният началник на ВМА, участвал в подготовката и извършването на първата такава хирургична операция у нас, пожела на колегите си да запазят постигнатото до момента високо равнище на професионализъм и успех. Защо тази дата да не бъде обявена за Ден на трансплантологията и защо да не разширите дейността си в областта на бъбречна и панкреатична трансплантации, предложи проф. Петров на трансплантационните екипи, в които е участвал заедно с настоящия началник на ВМА полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, с проф. д-р Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА, и с полк. проф. Крум Кацаров, началник на Клиниката по гастроентерология.

За 10 години, благодарение на поставеното успешно начало и натрупан опит в областта, са извършени 59 трансплантации, даващи шанс за втори живот на пациенти с тежки заболявания. В този период са направени за пръв път както трансплантации от жив донор, така и ретрансплантации.

Министър Петров и зам.-министър Ненков, също участвал в екипа на ВМА като координатор по донорство, получиха от проф. Мутафчийски грамоти в знак на признателност за приноса им за развитието на трансплантологията във Военномедицинска академия.

Трябва да преодолеем дефицита на доверие към трансплантолозите, заяви проф. Николай Петров пред присъстващите медии.

Сподели в: