Върни се горе

Здравният министър д-р Стойчо Кацаров проведе онлайн среща с представители на Българския дарителски форум (БДФ) на тема „Дарителство за здраве по време на пандемия“. Тя се състоя на 8 юли, с участието на фондации и компании – членове на БДФ, както и с представители на кампании, участвали активно в овладяването на COVID кризата през изминалата 2020 г. 

По време на срещата стана ясно, че за месеците от март 2020 г. до юни 2020 г. в страната ни са дарени почти 43 млн. лв., като близо 90% от тях - за здравеопазване. Към 31.05.2021 г. по сметката на Министерството на здравеопазването са постъпили 5 491 568,04 лв.

Здравният министър д-р Стойчо Кацаров обясни, че липсва информация от предишния кабинет с каква заповед и на какъв принцип са насочвани даренията, както и как са взимани решенията за това. Той подчерта, че списъците с дарители и направените дарения във връзка с COVID кризата, както и лечебните заведения и институциите, към които са насочвани, са събрани и обобщени.

По време на срещата беше обсъдена и потенциалната възможност от дарителски инвестиции при следваща вълна на COVID-19. „Има разработен и напълно изпълним план за противодействие на нова пандемична вълна, който не разчита на дарения. Предвидени са средства за лекарства, апаратура и консумативи”, увери д-р Кацаров.

Министърът призова за подкрепа в кампанията за популяризиране на ползите от ваксинацията чрез включване на дарителите и други неправителствени организации.

Повече информация за даренията може да намерите в прикачения файл.

Дарения към 31.05.21 г.
PDF файл, 488,6 KB, качен на 09.07.2021

pdf document
Сподели в: