Върни се горе

„Присъствието ми тук е едно от малкото удоволствия, които съм имал досега в ролята ми на министър.” С тези думи започна лекцията си д-р Стойчо Кацаров пред Випуск 2021 на Българското училище за политика „Димитър Паница”. Курсистите влязоха в своя трети курс от обучението си на 25 юли, като модулът е посветен на националните приоритети и националните решения.

Министър Кацаров очерта пред четиридесетте обучаеми, сред които са евродепутат, депутати в 44-то Народно събрание, кмет, зам.-кмет, общински съветници, представители на НПО, професионални организации и др., предизвикателствата пред системата на здравеопазването днес.  

Той сподели и изводите от направения анализ за управлението на пандемията от COVID-19 в България. Според документа страната ни е на трето място в ЕС по смъртност от вируса. Причините – лош здравен статус на населението, лошо състояние на здравната ни система, лошо управление на кризата.

Обучаемите бяха запознати и с изготвения Национален план за борба с коронавируса при следваща вълна. В документа са определени различни цветови зони  в зависимост от 14-дневната заболеваемост на 100 хил. души население, процент положителни тестове, заети болнични легла и др. „Целта на плана е да има предвидимост както за гражданите, така и за бизнеса”, разясни министър Кацаров.

Курсистите от Випуск 2021 имаха и възможността да разговарят с министъра по теми, които ги вълнуват. Различни въпроси бяха зададени за вероятността и времето на нова вълна на COVID-19, за употребата  на различни лекарства при лечението от вируса, за мотивите на служебния здравен министър да заеме поста и др.

Сподели в: