Върни се горе

В 2710 учебни заведения материалната база отговаря на изискванията

 

            Регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) приключиха проверките на училищата в страната за готовността им да започнат новата учебна година. Инспектирани са 2870 училища, в които са извършени 3935 проверки. Там, където са установени по-значителни проблеми, е направена повече от една проверка, за да се видят резултатите. Инспекторите са издали предписания на 1006 училища. Най-често те са поискали да се отстранят течове от покриви, да се смени дограмата, да се ремонтират лампите, санитарните възли и водопроводните съоръжения. Също така да се ремонтират и обзаведат физкултурните салони, да се освежат стените и таваните.

Към 7 септември предписанията на РИОКОЗ са изпълнени от 577 училища. В други 269 изискванията трябва да бъдат изпълнени до 15 септември. Останалите 160 заведения ще посрещнат учениците с продължаващи довършителни ремонтни дейности – подмяна на балатуми, бояджийски дейности, почистване. Така 2710 от 2870 училища ще започнат новата учебна година с материална база, отговаряща на изискванията.

По време на проверките са наложени 5 санкции. Издадено е предписание за спиране на дейността на ученическия спортен интернат в Благоевград до завършване на ремонтните дейности в него. За приключването им е поставен срок до 1 октомври. Наложени са 2 акта за неизпълнение на предписания и незаявено искане за удължаване на срока им на училища в Бургаска и Великотърновска област. Издадени са и 2 заповеди за спиране на част от обекти в две училища. Заради теч от покрива се спира ползването на последния етаж на професионална гимназия „Иван Хаджиенев” в Казанлък. 3 учебни работилници в ОУ „Мати Булгария” в Казанлък се затварят заради лошо състояние на подовете и оборудването.

 

Сподели в: