Върни се горе

„Разпространените сред уязвимите общности страхове и митове за ваксините и ваксинацията срещу COVID-19“ беше тема на видеоконферентна среща, организирана в рамките на информационната кампания „+ мен“ на МЗ за ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19. Лектор беше д-р Таня Андреева – специалист по педиатрия и детска ревматология и съветник на здравния министър. В дискусията участваха здравни медиатори от цялата страна. Инициативата се провежда съвместно от Министерството на здравеопазването и Националната мрежа на здравните медиатори и цели повишаване нивото на здравна информираност на всички български граждани чрез предоставяне на достоверна, базирана на науката информация.

„От началото на пандемията здравните медиатори са на първа линия в борбата с COVID-19, работят на терен с уязвимите групи, сред които доверието към ваксините и ваксинацията беше подкопавано чрез конспиративни теории, насаждане на нерационални страхове, а дори и политическо заиграване. Истината обаче е една – уязвимите групи са изложени на по-висок риск заради недостатъчно добри социално-битови условия, затруднен достъп до навременна медицинска помощ по причина отпадане от здравно-осигурителната система и незаинтересованост или скептицизъм по отношение на науката, а ваксините са единственият начин да предпазим себе си и своите близки от тежко боледуване и смърт“. Това посочи д-р Таня Андреева по време на срещата със здравните медиатори.

Форматът на видеоконферентна дискусия беше избран, за да могат здравните медиатори да задават въпроси, да посочват примери от практиката си, да обменят опит както помежду си, така и с д-р Андреева в качеството ѝ на педиатър, да се маркират следващи теми на дискусии и да се набележат основните затруднения в работата на медиаторите. Основните проблемни точки, които те изведоха на преден план, са съмненията, че ваксините влияят на фертилитета при жените и мъжете, както и притеснения относно ваксинацията при деца и при бременни.

По отношение страховете, свързани с влиянието на ваксините върху фертилитета, д-р Таня Андреева беше категорична, че ваксинацията срещу коронавирусна инфекция по никакъв начин не нарушава репродуктивните способности при жените и при мъжете. „Напротив, проучванията показват, че инфекцията със SARS-CoV-2 влошава репродуктивните способности, а ваксинацията – не. Нито една от съставките на ваксината не води до проблеми при плодовитостта при мъжете и забременяването и бременността при жените“.

Относно притесненията, свързани с ваксинацията на деца, д-р Андреева обясни, че ваксините, които се прилагат при деца, са безопасни и ефективни. Тя подчерта, че децата обикновено прекарват COVID-19 леко или безсимптомно, но те са преносители на вируса и могат да заразят свои близки, които попадат в уязвимите групи – възрастни, хора с хронични заболявания, бременни и др.

Д-р Андреева посочи още: „Ако някой ви казва, че пандемията е свършила, значи ви лъже! Сега е моментът да бъдем отговорни и да се защитим. Никой не може да бъде категоричен какво ни очаква наесен“. Тя призова медиаторите, при работата си на терен, да обясняват, че е важно да се спазват общите противоепидемични мерки като носене на маска и спазване на физическа дистанция при струпване на хора, спазване на лична хигиена и че ваксинацията срещу COVID-19 е най-ефективният метод за защита от коронавирусната инфекция.

Предстоят следващи дискусии с медиатори, организирани от Министерството на здравеопазването и Националната мрежа на здравните медиатори, в рамките на които да се набележат конкретни дейности, целящи убеждаването на социално уязвимите граждани в необходимостта и ползите от ваксините срещу COVID-19.

Повече информация за ваксинацията срещу COVID-19 при страдащите от различни заболявания можете да видите тук: https://plusmen.bg/%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0#%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B05

Информация за ваксинацията при жени в репродуктивна възраст можете да видите тук: https://plusmen.bg/%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0#%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B06

Всичко за ваксинацията при деца и младежи можете да видите тук: https://plusmen.bg/%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0#%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0

Сподели в: