Върни се горе

На 28 март започва пролетната студентска кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване. Тя се организира от Националния център по трансфузионна хематология и МЗ, с подкрепата на БЧК. Тя стартира утре с акция в СУ „Кл. Охридски” и ще продължи до 22 май. По време на кампанията ще се проведат над 45 акции за кръводаряване в 20 висши учебни заведения. През 2011г. 1743 студенти подкрепиха кръводарителските кампании. За сравнение през 2009 г. техният брой е бил 1228.
До 29 март продължава и кампанията „Хайде с нас и твоята кръв е важна!”за насърчаване на доброволното и безвъзмездно кръводаряване сред навършилите 18 години ученици в столицата. От началото на тазгодишната кампания досега над 220 ученици и преподаватели от десет столични училища заявиха желанието си да станат кръводарители. Това са 91 НЕГ, ПГАВТ „А.С. Попов”, ТУЕС, ПГТИ „Хенри Форд”, 144 и 81 СОУ, СГХСТ, 18 и 32 СОУ и др. След извършени медицински прегледи и изследвания 143-ма от тях успешно дариха кръв в своето училище. Мобилни екипи за кръводаряване ще бъдат и в 9 ФЕГ, СПГ по туризъм и СГСАГ „Христо Ботев”. Днес към групата на младежите - кръводарители се включиха и възпитаниците и преподавателите от Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов ”, които дариха кръв и надежда за живот на нуждаещите се хора.
Продължава и подготовката за традиционната кампания „Запалете свещичка, подарете живот!”, която тази година ще стартира на 8 април – Цветница. На празника подвижни екипи на Националния център по трансфузионна хематология и на ВМА ще бъдат на разположение на кръводарителите от 9.00 до 14.00 часа във временните пунктове за кръводаряване до храмовете „Св. Александър Невски”, „Света Неделя”, „Свети Седмочисленици”, „Св. Георги” и „Покров Богородичен”.
Основната цел на тези кампании е да се популяризира значимостта на безвъзмездното и доброволно кръводаряване, което е от изключителна важност за осигуряване на достатъчни количества кръвни продукти. Тези продукти са особено необходими при лечението на остри кръвозагуби, тежки изгаряния, планови и спешни операции, злокачествени заболявания, трансплантации, както и при хемофилии и хемолитични анемии. Потребността от кръв при всеки един случай е специфична и варира между 1 до 10 литра. Данните на НЦТХ показват, че нуждата от кръвни продукти у нас се увеличава с всяка измината година с около 10%. Подобна е тенденцията и в световен мащаб. Затова кръводаряването е изключително важен и хуманен акт. Без него не би било възможно спасяването на човешки живот. Благодарение на проведените през миналата година инициативи се запазва тенденцията за увеличаване на броя на кръводарителите. През 2011 г.  163 816 души са дарили кръв, докато през 2000 г. те са били 148 449. Благодарение на това са дарени 83 700 л. кръв, които са преляти на нуждаещите се ранени и болни. Амбицията на МЗ и Националния център по трансфузионна хематология е кръводарителите да бъдат поне 185 000 на година.
Актуална информация за работата на подвижните екипи на НЦТХ можете да получите на сайта на Националния център по трансфузионна хематология - www.ncth.bg.
 
  

Сподели в: