Върни се горе

На 28 февруари 2011г. започна Международния конкурс за детска рисунка на тема „Не на цигарите”. Той се организира за 15-ти пореден път от Националния център по опазване на общественото здраве, Фондация „България, младежка превенция” и Италианската национална асоциация за борба срещу раковите заболявания, със съдействието на Министерството на образованието, младежта и науката, Министерството на физическото възпитание и спорта. В конкурса могат да участват деца от две възрастови групи – от 5 до 7 г. и от 7 до 11 г. Крайният срок за изпращане на рисунките в НЦООЗ е 10 май 2011г.Регламентът за конкурса можете да намерите в рубриката „Съобщения”.

 

Мз ще продължи да предприема мерки за органичаване на тютюнопушенето в страната. То е основен рисков фактор за възникване на много социално-значими заболявания – онкологични, сърдечно-съдови и белодробни. Употребата на тютюневи изделия е причината всяка година 1.5 млн. умирания от онкологични заболявания. Рискът за непушач да заболее от рак на белия дроб например е с 20-30% по-голям, ако живее с пушач. Това е така, защото в цигарите се съдържат 46 канцерогенни вещества. Едни от най-вредните сред тях са:

- формалдехид – използва се за балсамиране на мъртвото тяло, причинява рак;

- бензен – открива се в бензина, води до рак, левкемия, хромозомна абнормалност;         
- полониум 210 – радиоактивен и много токсичен, води до рак;                                          
- винил хлорид – използва се за изработването на тръби, води до рак;                                   
- водороден цианид – води до загуба на теглото при човека, един от най-токсичните агенти в тютюневия дим;
-
катран – води до рак, до увреждане на белия дроб;               
- амоняк – води до астма.

Пет години след спиране на тютюнопушенето вероятността да се заболее от рак на устата, гърлото, езофагуса и пикочния мехур намалява наполовина. Според изчисления на Световната здравна организация повече от 40% от рака е предотвратим, ако се избягват рисковите фактори като тютюнопушенето.

Сподели в: