Върни се горе

„Ваксинирам се днес, защото вярвам, че благодарение на ваксините светът е такъв, какъвто го познаваме. Сигурен съм, че учените са си свършили работата, така че ваксината да бъде спасението, което ние очакваме. Вярвам също така, че много скоро ще започнем да надделяваме над COVID-19 и ако трябва да бъда честен, нямам търпение да се видя със 70-годишния си баща, без да се притеснявам, че мога да го заразя с коронавирусна инфекция. Днес България заедно с почти всички европейски държави се изправяме в едновременни усилия за повеждане на победоносна битка срещу COVID-19. Уверен съм, че така ще победим тази пандемия и ще се върнем към нормалния си живот.“ Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в УМБАЛ „Света Анна“ в София днес, след като стана първият българин, ваксинирал се срещу коронавирусна инфекция. С това той постави началото на имунизационната кампания срещу COVID-19 у нас.

Веднага след проф. Ангелов ваксина беше поставена и на Негово Преосвещенство Тивериополски епископ Тихон, викарий на Негово Светейшество Неофит Патриарх Български и митрополит Софийски. От 1978 г. до 1981 г. епископ Тихон учи в средно медицинско училище, а след това започва работа като фелдшер в болница в Щутгарт. „Аз помолих министър Ангелов да ми разреши да го подкрепя. Като се ваксинирам, изразявам благодарността си към невероятните усилия на всички, които направиха възможно тази ваксина да бъде достъпна за всички ни. Аз самият съм ваксинирам срещу всичко. Днес е Стефановден. Свети Стефан е първият дякон. Това е онзи, който служи на християните. И ние като него ще служим на християните с това да ги предпазим от тази болест. На тези светли празници с този жест искам да запаля една светлинка в тунела за всички, които се грижат за болните, както и за всички християни в България, че най-накрая ще можем спокойно да видим близките си хора, от които толкова дълго време сме били разделени,“ обясни символиката на днешния ден епископ Тихон, както и решението си да бъде сред първите ваксинирани у нас.

„Реших да се ваксинирам, защото съм жена със семейство и вярвам в личния пример. Считам, че както в едно семейство деца се възпитават с личен пример, а не с приказки, така и в обществото, ние сме тези, които трябва да дадем личен пример, за да може всички да ни последват. Единственият начин сегашната ситуация да се промени през 2021 г. е да има масова ваксинация, за да можем да прекратим инфекцията от коронавирус и да заживеем по нормален начин,“ каза д-р Рада Прокопова, която също се ваксинира в УМБАЛ „Света Анна“ днес. Тя е началник на Отделението по кардиология към Клиниката по вътрешни болести на УМБАЛ „Света Анна“, но в момента ръководи COVID отделенията в лечебното заведение. 

След министъра на здравеопазването в Окръжна болница в столицата днес се ваксинираха още изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Славчо Близнаков, Ани Кирова, медицинска сестра в КАИЛ и други медицински служители. Последен от групата, имунизирали се в УМБАЛ "Света Анна", след като ваксинира колегите си, беше и д-р Димитър Николаков, зам.-началник на КАИЛ.

Освен в София, имунизационната кампания срещу COVID-19 в страната започна синхронно в още два града – Пловдив и Бургас. 

В УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив първи срещу коронавирусна инфекция се имунизира председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. "Правя го първо, защото вярвам в постиженията на медицинската наука. Второ, защото е крайно време да заживеем както преди епидемията и трето - за да дам пример на пациентите", подчерта д-р Маджаров след като му беше поставена ваксината. 

Само през днешния ден доза от препарата срещу COVID-19 ще приемат 163 лица от медицинския персонал на 12 болници в град. В следващите дни ще бъдат имунизирани още 440 медици.

В Бургас имунизацията срещу COVID-19 започна при засилен интерес от страна на медицинския персонал. В УМБАЛ – Бургас първа беше ваксинирана 59-годишната Златина Парушева, която е медицинска сестра с 40 години трудов стаж, последните 10 от които работи в Спешното отделение на лечебното заведение. От първия ден на разкриване на триажната зона тя е в графика на първа линия с пациентите с COVID-19. За ваксинирането остава след нощно дежурство.

Втори в УМБАЛ – Бургас срещу коронавирусна инфекция се ваксинира д-р Владислав Русинов, специалист по образна диагностика с 25-годишен стаж. След него, във времето за почивка между натоварените им дежурства, имунизации предпочетоха да си направят и Надежда Попсавова, медицинска сестра в ОАИЛ с 25-годишен стаж, Димитрина Обретенова, медицинска сестра в ОАИЛ, д-р Данаил Вълчев, ревматолог, към момента работещ в COVID отделение на болницата, както и педиатърът д-р Мария Ирикова.

Всички медицински служители, които бяха ваксинирани днес срещу коронавирусна инфекция в УМБАЛ – Бургас, изразиха убеждението си, че ваксинацията е пътят за справяне с пандемията от COVID-19 и връщането към живота и близостта с любимите хора.

Сподели в: