Върни се горе

През 2013 г. МЗ ще осигури на СБАЛАГ „Майчин дом” 300 000 лв. капиталова субсидия за допълнителна модернизация на Клиниката по неонатология


 
    „Университетската акушеро-гинекологична болница “Майчин дом” вече разполага с апаратура, отговаряща на европейските стандарти за интензивни неонатални грижи за поддържане живота на недоносените новородени. По този начин се постигат най-високите стандарти за качество на медицинската дейност, за да се раждат все повече здрави бебета”. Това каза заместник-министърът на здравеопазването Десислава Димитрова, която прочете поздравителния адрес от името на министър Николай Петров на официалната церемония по финализирането на българо-японския проект за закупуване на ново специализирано оборудване за Клиниката по неонатология със средства, предоставени от японското правителство в подкрепа на структурната реформа. Проектът е реализиран с безвъзмездната финансова помощ в размер на 200 хил. лв. С тях е   закупена модерна апаратура, включваща 2 бр. Неонатални респиратора, Билирубинометър, 4 бр. неонатални термолегла, 3 бр. мобилни фотолампи, пулсоксиметър, мобилен рентгенов апарат тип Кугел. „Целият този комплекс в Клиниката по неонатология е жизнено необходим, тъй като броят на рисковите бременности, съответно недоносените новородени, при които се налага интензивна терапия, значително е нараснал в последно време“, каза на церемонията зам.министър Димитрова. Тя припомни, че реализирането на проекта е от особено значение за СБАЛАГ „Майчин дом”, където е най-голямото неонатологично отделение в България. То разполага със 110 легла и поема най-големия процент недоносени новородени деца в страната. Десислава Димитрова изрази увереност, че съчетанието на модерната апаратура с високия професионализъм на работещите в „Майчин дом“ ще издигне качеството на лечебната дейност и ще помогне за спасяването на живота на повече недоносени бебета.
    Директорът на „Майчин дом“ проф. д-р Виктор Златков благодари на японското правителство за предоставената финансова помощ и съобщи, че през тази година болницата ще получи от Министерството на здравеопазването 300 000 лв. за модернизиране на част от неонатологията.
    След официалната част гостите разгледаха новата апаратура, а зам.министър Десислава Димитрова посети изцяло модернизираното Родилно отделение, където са създадени значително подобрени условия за родилките и новородените.
    На официалното закриване на проекта присъстваха и японският посланик у нас Такаши Коидзуми и председателят на Координационния комитет по помощта – зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов.

Сподели в: