Върни се горе

Спазването на противоепидемичните мерки и контрола в столицата обсъдиха на среща в Министерството на здравеопазването заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов, кметът на София Йорданка Фандъкова и заместник-директорът на СДВР старши комисар Мариан Билалов. В срещата участваха и други експерти от трите институции. Д-р Златанов акцентира върху необходимостта от общи действия между МЗ, СО и СДВР върху превантивната дейност във връзка с пандемията от COVID-19, за да се запази стопанският и културният живот в столицата, а също така да не се претоварват лечебните заведения и да могат да лекуват пациентите. „Много е важно всички да се включим в проверките във връзка с изпълнението на мерките“, посочи заместник-министърът на здравеопазването, като изтъкна, че към момента не е наложително да се налагат по-тежки мерки на територията на Столична община. „Важното е наложените към момента мерки да се спазват, като носене на маски на закрито и в градския транспорт, дезинфекцията и спазването на дистанция също са от особено значение”, стана ясно от думите му. Д-р Александър Златанов посочи, че освен спазването на мерките, другата основна стъпка, с която можем да преборим вируса, е ваксинацията.

„За мен темата за здравето на софиянци е от първостепенна важност“, заяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Тя припомни, че още в началото на пандемията към СО е създаден общински щаб, който работи и към момента, и помага в координацията между отделните институции.  Не сме спирали контрола, посочи тя и уточни, че до момента само през август са извършени 871 проверки, съставени са 58 протокола и разпореждания по Закона за МВР и 19 акта по Закона за здравето. Кметът на София поиска СДВР да увеличи екипите към контрольорите от Центъра за градска мобилност. Общинските полицаи в столицата продължават проверките по търговските обекти.  По време на срещата стана ясно още, че СО е готова и с информационна кампания за ползите от ваксинацията срещу COVID-19.

Заместник-директорът на СДВР старши комисар Мариан Билалов от своя страна обясни, че СДВР има добро взаимодействие със СРЗИ и СО, като столичната дирекция разполага с резерви, които биха могли да бъдат активирани при усложняване на епидемичната обстановка.

Сподели в: