Върни се горе

    Заместник-министърът на здравеопазването д-р Минчо Вичев днес се срещна с представители на пациентските организации на трансплантираните. Повод за срещата е становището на тези организации за случаи, в които замяната на иновативни лекарствени препарати от групата на имуносупресорите с генерици крие рискове за здравето на трансплантираните пациенти.  
    Заместник-министър Минчо Вичев подчерта, че в рамките на следващата седмица МЗ ще излезе с позиция за възможни решения с участието на НЗОК. Той информира, че въпросът е обсъден с ръководството на Касата и през следващите дни предстои разглеждането му Комисията по цени и реимбурсиране, която е независим орган. При всички случаи решението на проблема може да бъде намерено единствено в рамките на дискусия на професионалната общност с участието на националните консултанти и други водещи медицински специалисти. Тяхното мнение ще бъде определящо при кои медицински показания са приложими оригинални имуносупресори и при кои необходимият терапевтичен резултат може да бъде постигнат с генерици, подчерта д-р Минчо Вичев. 
    Представителите на пациентските организации изразиха подкрепа за предложението въпросът със замяната на имуносупресорите да бъде обсъден на експертно ниво и изразиха надежда, че решение ще бъде намерено в най-скоро време.

Сподели в: