Върни се горе

Заместник-министърът на здравеопазването Катя Ивкова заедно с делегация от Министерството на здравеопазването проведе работно посещение в гр. Лондон по покана на посланика на Обединеното кралство в България Н. Пр. д-р Роб Диксън в периода 26-29 април. Поканата е адресирана с цел изучаване на британския опит в проектирането, изграждането и управлението на детски болници.

В рамките на посещението беше посетена болницата Great Ormond Street (базирана в гр. Лондон и действаща от 1852 г.) и беше направена презентация на болница Alder Hey hospital (базирана в гр. Ливърпул и създадена през 2015 г.). Екипите на посочените болници споделиха с делегацията своя опит и визия за изграждането и функционирането на детска болница.

И двете лечебни заведения за болнична помощ прилагат най-съвременни методи за диагностика и лечение на пациенти, а също така поставят фокус и върху приветливата за пациентите и техните семейства среда. В този контекст, сградите на тези лечебни заведения нямат стандартния за болници външен вид и дизайн. С цел увеличаване на качеството на предоставяните здравни грижи, болница Great Ormond Street възнамерява да създаде нов детски онкологичен център до 2026 г. От своя страна, болница Alder Hey hospital предоставя здравни грижи в диапазона от общи заболявания до различни високоспециализирани и комплексни услуги, включително в областта на детското психично здраве. И двете лечебни заведения са бази за обучение на лекари и медицински сестри и разполагат с научни центрове (хъбове) към тях. Н. Пр. д-р Роб Диксън изрази задоволство от посещението на зам.-министър Ивкова и сподели, че двете лечебни заведения са сред водещите детски болници в света и могат да споделят своя опит и добри практики с България, която планира израждане на своята Национална детска болница.

Кратка протоколна среща беше проведена и със седмия граф на Минто и министър на бизнеса и търговията на Обединеното кралство, който приветства с добре дошли българските делегати. Графът на Минто пожела ползотворни дискусии и изрази надежда, че опитът, който ще бъде споделен в рамките на работните срещи ще бъде от полза за българското здравеопазване.

Работни срещи бяха проведени и с представители на Националната здравна служба и Департамента по бизнес и търговия. Те споделиха с българската делегация визията на правителството на Обединеното кралство до 2030 г. да бъдат построени 40 нови болници в Англия, като 4 от тях ще бъдат детски. Този ангажимент е поет на базата на анализ, изводите от който посочват потребността от замяна на съществуващата остаряла здравна инфраструктура с нова и отговаряща на потребностите на населението. Крайната цел е модерно здравеопазване и устойчива здравна среда, както за пациентите, така и за здравния персонал.

Визитата на българската делегация е в съответствие с действащото между Република България и Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия Споразумение за сътрудничество в областта на медицината и общественото здравеопазване.

Сподели в: