Върни се горе

В периода 21-24.05.2023 г. заместник-министър Ивкова взе участие в 76-та сесия на Световната здравна асамблея, която се провежда от 21 до 30 май т. г. в Женева, Швейцария.

През 2023 г. се отбелязва 75-та годишнина от създаването на Световната здравна организация и нейния принос за постигане на по-добро здраве за всички на глобално ниво.

България е сред държавите учредители на Световната здравна организация и в продължение на 75 години е надежден партньор в инициативите за укрепване на регионалната и глобалната здравна архитектура.

В рамките на визитата си, заместник-министър Ивкова взе участие в церемонията по откриване на Асамблеята и пленарните заседания.

По време на участието си в 76-та сесия на Световната здравна асамблея заместник- министър Ивкова, представи и кандидатурата на България за място в Изпълнителния съвет на СЗО. Представянето беше реализирано с любезното съдействие и домакинство на Постоянното представителство на Република България към ООН и другите международни организации в Женева. Г-жа Ивкова подчерта, че кандидатът на България – проф. д-р Пламен Димитров, директор на Националния център по обществено здраве и анализи, притежава необходимата експертиза на национално, регионално и глобално ниво. България е готова да продължи да надгражда приноса си за подобряване на регионалното и глобалното здраве, като представлява не само страната, но и Европейския регион в Изпълнителния съвет на СЗО.

Г-жа Ивкова проведе и двустранна среща с Регионалния директор на Световната здравна организация за Европа, в която обсъди приоритетни области на сътрудничество и въпроси от общ интерес.

Заместник-министър Ивкова взе участие и в следните съпътстващите събития, посветени на:

  • Отговора при спешни ситуации в здравеопазването в Украйна и извън нейните граници, организирано от Полша с участието на министрите на здравеопазването на Украйна и Полша, а също така и с участието на д-р Ханс Клуге – Регионален директор на СЗО за Европа;
  • Пътят към Срещата на високо ниво на Общото събрание на ООН относно антимикробната резистентност през 2024 г., организирано от вицепремиера и министър на здравеопазването на Малта;
  • Връзката между спорта и здравето и създаването на завет за спортните и здравните събития, организирано от министъра на общественото здраве на Катар.
Сподели в: