Върни се горе

Ново поколение лазер за лечение на заболявания на простатата и пикочната система беше открит в Университетската специализирана болница за лечение на онкологични заболявания. Апаратът е първият от толкова висок клас на територията на Източна Европа и е дарение от посолството на Кувейт в България.

„Признателни сме за предоставеното дарение, защото благодарение на него ще гарантираме качественото лечение на много наши пациенти, страдащи от заболявания на простатата и пикочната система. България е първата държава в Източна Европа, която разполага с такъв апарат“, посочи заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.

Лазерът е на стойност 130 хил. евро и е безвъзмездно дарение за лечебното заведение от държавата Кувейт. Той се използва за отстраняване на доброкачествена простатна хиперплазия, разбиване на камъни в уретера и бъбречното легенче, и за премахване на ракови тъкани в тези локализации.

Посланикът на Кувейт Н. Пр. д-р Якуб Ал Атики благодари на Министерството на здравеопазването за доброто сътрудничество и допълни, че даренията на Кувейт за български болници ще продължат. В разговор със зам.-министър Начева Н. Пр. д-р Якуб Ал Атики е дал висока оценка за нивото на медицината у нас и е изтъкнал, че българските лекари са едни от най-уважаваните в света, посочи Жени Начева.

„Новият лазер вече работи в Клиниката по урология на УСБАЛО, а първият опериран пациенти е факт“, коментира директорът на лечебното заведение д-р Стефан Константинов.

Сподели в: