Върни се горе

“На теория системата на здравеопазването трябва да осигурява на хората достъп до медицинска помощ и да гарантира получаването на качествени и навременни медицински грижи и услуги. Мога да кажа, че в момента нашата здравна система работи ефективно. Достъпът до всякакъв вид медицинска помощ, в това число и до високоспециализирана, е осигурен. Чрез европейско финансиране и чрез бюджета на Министерството на здравеопазването се гарантира достъпът до медицинско обслужване и в отдалечените и труднодостъпни региони на страната. Няма здравна система, от която всички да са доволни, включително и в европейски мащаб, но това, към което трябва да се стремим и можем да постигнем, е подобряване качеството на медицинските грижи и услуги“. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева по време на пресконференция по повод XIII-ти Европейски ден на пациента, организирана от Българската асоциация за закрила на пациентите.

В отговор на журналистически въпроси относно Специализираната болница за лечение на детски болести „Проф. Д-р Иван Митев", Жени Начева посочи, че от страна на Министерството на здравеопазването е поет ангажимент, че в хода на преговорите по Националния рамков договор за следващите три години, специален акцент да бъде поставен върху специалността „Педиатрия“ и педиатричните клинични пътеки.

„Предстои да бъде направен анализ на дейността на лечебното заведение, след което в средата на месец май ще проведем втора среща с ръководството и представители на медицинския персонал на болницата. Анализът ще покаже къде са слабите моменти, какъв е обемът реализирана дейност и къде са проблемите. Там, където има пропуски, министерството ще съдейства за тяхното преодоляване“, стана ясно още от думите на зам.-министър Начева.

„Това, което може да предприеме настоящата специализирана болница е да изгради спешно звено/спешни приемни кабинети, с каквито в момента лечебното заведение не разполага. По този начин средствата, които са необходими за обезпечаване на спешността, ще бъдат осигурени от министерството. Отделно от това в момента болницата не достига заложените от Надзорния съвет на НЗОК лимити. Това означава, че по-скоро трябва да се мисли в посока- в условията на спешност да бъде осигурена възможност за гъвкаво пренасочване на пациенти между отделенията. Именно това се налага да бъде направено и тази възможност ще бъде разгледана от Надзорния съвет на НЗОК. Няма да има проблем с грижата за малките пациенти и техните родители трябва да бъдат спокойни“, беше категорична Жени Начева.

 

Сподели в: