Върни се горе

„Тенденциите, които наблюдаваме в момента показват, че в България драстично намалява детската смъртност и се увеличава продължителността на живота. През последните 30 години се подобрява и здравето на населението“. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова по време на пресконференция, посветена на Световния ден на здравето – 7 април. Страната ни е изправена и пред редица предизвикателства, сред които са увеличените нива на тютюнопушене и употреба на алкохол, както и високият дял на разходите на домакинствата за здравеопазване, допълни Йорданова.

Темата на Световния ден на здравето за 2018г. е „Универсален достъп до здравеопазване: за всеки навсякъде“, а слогънът, под който се провежда е „Здраве за всички“. Фокусът е върху доброто здраве и достъпа до здравеопазване, което може да помогне на хората да живеят пълноценно.

„В Националната здравна стратегия 2020 на Република България е залегнал многосекторният подход на Световната здравна организация - „Здраве във всички политики“, заяви още заместник –министърът на здравеопазването. Светлана Йорданова посочи и ползите за страната ни от сътрудничеството със СЗО. „Получихме много навременна и сериозна помощ от Световната здравна организация по темите, които откроихме като приоритети в сектор здравеопазване в рамките на Българското председателство“, подчерта още зам.-здравният министър и припомни, че наскоро бе подписано и поредно Двугодишно споразумение за сътрудничество, за периода 2018-2019г.

В пресконференцията посветена на Световния ден на здравето участие взеха и ръководителят на офиса на Световната здравна организация в Република България д-р Скендер Сила, председателят на Комисията по здравеопазването д-р Даниела Дариткова и доц. Христо Хинков - директор на Националния център по обществено здраве и анализи.

 

Сподели в: