Върни се горе

„Трябва да работим за разширяване на скрининговите програми за хепатит, по време на които инфектираните лица могат да бъдат открити своевременно и да получат подходящото лечение и здравни грижи“. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова по време на конференция за скрининга и превенцията на вирусните хепатити и ХИВ в региона на Централна и Източна Европа. Борбата с вирусните хепатити е приоритет и в Програмата за устойчиво развитие до 2030 на ООН, която е подкрепена и от нашата.

България за първи път е домакин на регионална конференция, посветена на скрининга и превенцията на вирусните хепатити и ХИВ. Събитието е част от програмата на Председателството на България на Съвета на ЕС.

„Държавите членки на ЕС трябва да обединим усилия, за да се справим с вирусните хепатити, както вече сме го правили по отношение на други болести“, посочи още заместник-министърът на здравеопазването.

Участниците в конференция приеха декларация, в която се призовава към общи усилия за разработване на цялостни програми за скрининг и превенция на вирусните хепатити и ХИВ.

Сподели в: