Върни се горе

„Приветствам усилията на доц. Иван Костов и екипа на „Майчин дом“ в страната ни да заработи първата лаборатория за неинвазивен скрининг. В нея ще се правят високотехнологичните пренатални изследвания, които в началото на бременността могат да покажат генетични аномалии на плода“. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков при откриването на лабораторията и обновения Медицински център на лечебното заведение.

Д-р Пенков подчерта, че „Майчин дом“ е най-голямата и най-старата акушеро-гинекологична болница в страната - институция в областта на акушерството и гинекологията. В лечебното заведение се извършват около 4000 раждания годишно, като голяма част от тях са случаи, които изискват интензивни грижи и задълбочено проследяване.

При отложеното майчинство, което през последните години се наблюдава, се налагат допълнителни изследвания, носещи макар и минимален риск за жената и детето. До сега пробите се изпращаха за изследване в лаборатории в чужбина. С новата лаборатория за неинвазивен скрининг на „Майчин дом“ процедурите ще са достъпни за българските граждани, ще са по-щадящи – неинвазивни и ще спомагат за прецизната и навременна оценка на риска. Това стана ясно още от думите на заместник-здравния министър.

„Новата лаборатория и обновеният Медицински център превръщат „Майчин дом“ в единствената акушеро-гинекологична болница в България, която ще предлага комплексна услуга за профилактика на бременността. Похвално е, че инвестицията е осъществена със собствени средства  на лечебното заведение“, коментира д-р Бойко Пенков.

Изпълнителният директор на СБАЛАГ „Майчин дом“ доц. Иван Костов обяви, че лабораторията за неинвазивен скрининг ще направи революция в диагностиката на бременните жени в начален стадий. „Обновеният медицински център към болницата ще предлага най-новата и модерна апаратура, както и широк спектър от специализирани кабинети за цялостна грижа за женското здраве. Това не само ще улесни пациентите, но и ще подобри значително качеството на услугите чрез пълен набор от изследвания и прегледи“, посочи още изпълнителният директор.

Доц. Костов съобщи, че през месец октомври с капиталови средства, отпуснати от МЗ, предстои да започнат ремонтът и оборудването на „Първа гинекологична клиника – 6-ти етаж“, която е основна база в България за лечение на онкогинекологични заболявания.

Сподели в: