Върни се горе

„В момента се прави оценка на пациентите, нуждаещи се от белодробна трансплантация. Изпълнителният директор на ИАТ д-р Михаил Христов осъществява комуникация с всички тях, те ще бъдат приети в лечебни заведения, за да може да се оцени тяхното състояние към настоящия момент. Целта е на база динамика и развитие на заболяването да се определи кои пациенти са спешно нуждаещи се, за да знаем за кои от тях веднага да търсим второ мнение в чужбина“. Това заяви зам.-министър д-р Бойко Пенков пред журналисти на откриването на първата чешма паметник, посветена на хората, които чрез донорство даряват живот. Той поясни, че оценката ще бъде правена от наши специалисти и, ако се налага, ще бъде извършена и повторна преценка в трансплантационни центрове в Европа.

„Изпълнителната агенция по трансплантация продължава търсенето на партньор-трансплантационен център. Помолих д-р Христов да уреди среща с управлението на Евротрансплант, за да установим връзка с трансплантационни центрове, в които да се обучават наши специалисти и съответно техни експерти да идват в България. Поставил съм срок на ИАТ до 6 месеца да имаме стартирана донорска програма“, посочи още д-р Пенков.

От думите на зам.-здравния министър стана ясно, че се подготвят нормативни промени. Ще бъдат разписани правила как и към коя болница да се създават центрове за наблюдение, за предтрансплантационен контрол и оценка и за следтрансплантационната грижа. „Необходимо е систематично изграждане на такива центрове, за да сме сигурни, че разполагаме с точна оценка на донора и на реципиента и за да бъде адекватна дългосрочната грижа за хората, които са трансплантирани“, допълни още д-р Пенков.

 „Наш ангажимент е да се подобрят всички процеси – вътреболничните, извънболничните и междуболничните процеси. Българският закон е добре построен – там се казва, че ако няма изричен отказ в регистъра на ИАТ, може да пристъпиш към взимане на органи. Това обаче в България не се случва поради морални съображения. Хората трябва да разберат, че дарявайки орган, спасяват живот“, обясни зам.-министърът пред журналисти.

Сподели в: