Върни се горе

Като реаниматор по професия отлично знам, че транспортирането на интензивно болен пациент на каквото и да е разстояние е предизвикателство само по себе си.  Транспортирането на болно бебе, освен смелост и професионализъм от медицинския екип, изисква и високотехнологично специализирано оборудване. Ето защо съм сигурен, че тази линейка ще подпомогне моите колеги в работата им, заяви зам.-министър Мирослав Ненков по време на официалната церемония по предаването на педиатричната и неонатална линейка, осигурена чрез кампанията „Да оставим следи IV“ на Сдружение „Кауза“.

От статус във Фейсбук преди две години, тази идея се превърна в реалност днес, посочи при откриването на събитието Велислава Каймаканова – Ножарова от Сдружение „Кауза“, която е и автор на фотографиите, благодарение на които бяха събрани близо 150 хил. лв. за закупуването на техниката.

Бенефициент на дарението е УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, а зам.-директорът по лечебната дейност проф. Николай Габровски прие ключовете на линейката с думите: Това дарение е за цялото ни общество. От него ще се възползват и други лечебни заведения, не само „Пирогов“.

Пред журналисти зам.-министър Ненков обясни, че в сравнение с ежедневните разходи в системата на здравеопазването, сумата от 150 хил. лв. изглежда малка, но сам по себе си жестът и практическото приложение на дарението са от огромна важност за обществото ни.

Инициаторите на проекта далновидно са инвестирали в педиатрична линейка, защото макар че децата, а още повече новородените, които могат да бъдат транспортирани, са много малка група, те изискват както специфични усилия, познания и медицински умения, така и специфично оборудване, допълни още Ненков.

Сподели в: