Върни се горе

България е страна със сърце и голям потенциал за растеж, каза заместник-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков на публичното представяне на кандидатурата на България за домакинство на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) в Брюксел. На събитието в Постоянното представителство на България към ЕС присъстваха дипломати от държавите-членки на ЕС, представители на институциите на ЕС и медии.

Сред предимствата на българската кандидатура д-р Ненков изтъкна отличната инфраструктурна и комуникационна свързаност на София, качеството на образованието и здравните грижи, гъвкавите възможности на пазара на труда, и не на последно място – богатия социален и културен живот в столицата.

Преместването на ЕМА в София не означава изпращането ѝ някъде в периферията на Европа, а в една от най-старите държави на нашия континент с история, култура и традиции на над 13 века, подчерта заместник-министърът на здравеопазването. Той изтъкна още традиционно високата подкрепа за ЕС в България, както и изискването за равномерно географско разпределение на европейските агенции в държавите-членки.

Предимствата на София като град за живеене на служителите на ЕМА и техните семейства бяха представени от заместник-кмета на Столична община г-н Дончо Барбалов.

Създадена през 1995 г., Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) отговаря за научната оценка, надзора и наблюдението на безопасността на лекарствата в ЕС и има основно значение за функционирането на единния пазар на лекарствата в ЕС. В момента агенцията е разположена във Великобритания, но се налага да бъде преместена в друга държава-членка заради решението на страната да се оттегли от ЕС.

България е една от 19-те държави-членки, представили кандидатура за домакинство на ЕМА. Решението за новото седалище на агенцията ще бъде прието чрез гласуване на Съвет "Общи въпроси", на заседанието през м. ноември 2017 г.

Програмата на посещението на заместник-министър д-р Мирослав Ненков в Брюксел предвижда и среща с Европейската комисия, Генерална дирекция "Здраве и безопасност на храните", която ще бъде последвана от работни посещения в няколко столици на държави-членки на ЕС.

Сподели в: