Върни се горе

Доверието лекар-пациент е загубено и трябва да се изгради отново с помощта на широката общественост, заяви зам.-министърът на здравеопазването маг.-фарм. Лидия Нейчева по време на кръгла маса за агресията срещу медицински специалисти.

Според зам.-министъра това не може да стане с инициирането на спорадични събирания и инцидентни кампании, за целта са необходими както консолидирани усилия от страна на участниците в здравната система, така и разбиране от обществеността за професионалната отговорност и натовареността на медиците.

Най-трудно се изгражда наново загубено доверие. За съжаление обаче няма достатъчна гласност за това колко често има благодарни хора и колко често трудът на лекарите е оценен, коментира зам.-здравният министър. По думите ѝ статистиката на регистрираните в Министерство на здравеопазването нападения над екипи на ЦСМП показва, че на всеки три дни имаме проявена агресия срещу медицинско лице. Ето защо маг.-фарм. Нейчева оцени инициативата на Българския лекарски съюз като навременна и необходима и обеща тя да бъде надградена с партньорството между здравното министерство, други държавни институции, пациентските организации, съсловната организация на лекарите, лечебните заведения.

Като положителен пример за справяне с проблема зам.-министърът посочи работата на група психолози във ВМА за изграждането и спазването на комуникационни норми за поведение с пациенти.

В рамките на форума ръководството на БЛС, в лицето на председателя д-р Венцислав Грозев и зам.-председателя д-р Галинка Павлова, представи предстоящата национална кампания за справяне с агресията над медицински лица „Да спасяваш е призвание, не заслужава наказание“, чийто патрон е омбудсманът Мая Манолова.

Кампанията е организирана от Български лекарски съюз в партньорство с Министерство на здравеопазването, БЧК, БАПЗГ и пациентски организации „Заедно с теб“.

Сподели в: