Върни се горе

„Приветствам ангажираността на екипа на УМБАЛ „Свети Георги“ със здравето на най-малките и взетото в тази връзка решение педиатричната и онкологичната помощ да бъдат ситуирани на едно място, чрез пребазирането на досега съществуващи клиники в нов лечебно-диагностичен корпус. По този начин пациентите до 18-годишна възраст ще получават навременна и комплексна медицинска грижа на едно място. Това нямаше да бъде възможно без средствата в размер на 25 млн. лв., които служебното правителство предостави през м. септември 2022 г., за изграждането на новия корпус.“ Това посочи заместник-министърът на здравеопазването Катя Ивкова в приветствието си от името на министър Асен Меджидиев, по време на официална церемония по „първа копка“ на проект „Изграждане на нов лечебно-диагностичен корпус за Клиника по педиатрия и онкологични специалности при УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД, гр. Пловдив“.

Зам.-министър Ивкова подчерта, че осигуряването на най-добрите медицински грижи за българските деца и цялостното подобряване на детското и майчиното здравеопазване са сред основните приоритети на министерството, като в тази посока са и действията за изграждането на модерна Национална детска болница, която да отговаря на най-високите съвременни стандарти.

“Днешният ден ще остане в историята, защото реализираме една мечта – след повече от 40 г. ще започне изграждането на нов корпус към лечебното заведение. Структурата ще обслужва децата не само от град Пловдив и областта, а ще бъде на разположение за диагностика и лечение на всички деца от страната“, посочи изпълнителният директор на УМБАЛ „Свети Георги“ проф. д-р Карен Джамбазов.

Проф. Джамбазов разказа, че всичко е започнало с идеята вместо да бъдат извършвани ремонтни дейности в една остаряла и вече непригодна спрямо съвременните изисквания сграда, е по-добре да се инвестира в ново строителство, отговарящо на стандартите и нормите за болнична инфраструктура и организация на лечебната дейност. Така през 2018 г. е дадено началото на дарителската кампания „Най-доброто за нашите деца“, с цел набиране на средства за строителството на нов лечебно-диагностичен блок. Впоследствие през 2020 г. с Постановление на Министерския съвет за изграждането на новия корпус са осигурени близо 17 млн. лв., но заради пандемията проектът спира, за да се стигне до септември 2022 г., когато служебното правителство осигурява допълнителни 25 млн. лв., за да започне реалното изграждане на корпуса.

Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Свети Георги“ е единствената специализирана структура за лечение на детски заболявания в Южен Централен регион, имаща III ниво на компетентност. В клиниката се лекуват остри състояния, по-тежки и по-сложни за диагностика и лечение случаи при деца от областите Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали и Хасково. През спешно детско приемно отделение месечно преминават около 2 300 деца, за година – близо 28 000 деца. В клиниката годишно се хоспитализират над 5 500 деца с остри състояния на кардиологични, неврологични, онкохематологични и др. заболявания.

Проектът предвижда изграждането на 8-етажна сграда, като новият лечебно-диагностичен корпус ще бъде свързан със сега съществуващия основен корпус чрез двуетажна топла връзка. В резултат ще се подобрят възможностите за диагностика и лечение на детските и онкологични заболявания и ще бъдат осигурени по-добри условия за труд на персонала на лечебното заведение.

Сподели в: